Apunt

¿Un virus per error?

No sabem si l’origen va ser un accident, però sabem que podria haver-ho sigut i que pot passar en el futur

1
Es llegeix en minuts
WHO team visits Wuhan Institute of Virology

WHO team visits Wuhan Institute of Virology / THOMAS PETER (REUTERS)

La recerca sobre l’origen de la Covid-19 dominarà els pròxims mesos de l’agenda global. La possibilitat d’un error, per ara especulació, obre una nova confrontació internacional. ¿Qui recorda tantes altres violències? El virus ha canviat les prioritats però ara que els seus efectes, com a conseqüència de les vacunes, comencen a remetre, emergeix amb força la qüestió sobre si el que ha passat podria haver-se evitat o és una conseqüència més dels riscos amb què hem de conviure al planeta.

Notícies relacionades

La màxima periodística diu que els fets són sagrats, els comentaris, en canvi, lliures. La possibilitat d’un error posaria tota la pressió a un règim, el xinès, que vol l’hegemonia econòmica mundial però que actua amb sensibilitat autista i mà autoritària. ¿Què hi ha dels fets? ¿Han sentit parlar del que es diu ‘guany de funció’? És un pràctica de la investigació biològica que consisteix a manipular organismes per obtenir coneixement sobre la seva possible evolució, les variants i els efectes que poden produir especialment en humans. Laboratoris de microbiologia a tot el món ho practiquen –no sense debat sobre el seu control–. El centre de virologia a Wuhan n’és un. La possibilitat d’un accident per tant existeix. En l’àmbit científic és coneguda; en el polític quan s’oculta, com va passar amb l’accident a Txernòbil, s’agreugen les conseqüències.

Els EUA han llançat la seva intel·ligència a investigar on no ha pogut fer-ho l’OMS. El virus ha posat de genolls la humanitat, ara la recerca del seu origen pot derivar en una batalla entre potències. Una nova amenaça. A diferència de les guerres clàssiques, tancades a les seves fronteres, el virus no les té, el seu efecte és global. No sabem si l’origen va ser un accident, però sabem que podria haver-ho sigut i que pot passar en el futur. El problema és que amb la salut convertida en el principal problema de seguretat mundial no tenim cap mecanisme internacional per controlar-la.

Temes:

Coronavirus