La UE i la pandèmia

Federalisme de vacunes

D’aquesta crisi n’hem d’extreure la lliçó que davant les temptacions nacionalistes, només la lògica federal ens fa més forts.

1
Es llegeix en minuts

La lentitud a la UE amb la vacunació, sobretot en contrast amb el ritme accelerat als Estats Units i al Regne Unit, ha fet esclatar les tensions internes i ha alimentat els retrets cap a la Comissió, presidida per Ursula von der Leyen, a qui s’acusa d’haver actuat feblement davant les farmacèutiques, entre altres coses. També es critica la tardança excessiva de l’EMA a donar l’aprovació per acabar dient el mateix que les seves homòlogues nord-americana i britànica. Que des de la UE s’hagi exportat més de 77 milions de dosi, quan només n’ha aconseguit distribuir entre els 27 una mica més de 100 milions en el primer trimestre, és una altra nota molt negativa que ha obligat Brussel·les a revisar la seva estratègia i a implicar-se a fons per garantir la producció. Particularment feridor és que dues terceres parts de les injeccions al Regne Unit hagin sortit de fàbriques europees. Boris Johnson ha fet nacionalisme amb la vacunació, legitimant el Brexit, mentre a la UE tenim la sensació d’haver sigut les víctimes dels reiterats incompliments d’AstraZeneca. Ara bé, bona part de tots aquests problemes són el reflex d’una arquitectura institucional europea tan complexa com feble políticament, de la mancada d’un veritable Govern europeu elegit per un Parlament i que reti comptes davant la ciutadania.

L’estratègia de la Comissió, basada en un enfocament centralitzat per garantir una distribució de vacunes per capita i un accés equitatiu a tots els països de la UE, va ser un pas enorme per dotar el projecte europeu d’un gran sentit històric al costat dels fons econòmics Next Generation. Imaginin què hauria passat si cada país hagués hagut de lluitar al mercat mundial: el nacionalisme de les vacunes hauria arrasat amb tot. Per tant, la solució no és menys Europa, sinó més i millor integració europea. Si no es torça res més arribarem a un 70% de vacunació a l’estiu i superarem aviat la Covid. Però d’aquesta crisi n’hem d’extreure la lliçó que davant les temptacions nacionalistes, només la lògica federal ens fa més forts.