Apunt

La vacunació és un negoci (i més coses)

¿Qui transmet confiança? ¿Els governants que paren cautelarment el fàrmac d’AstraZeneca o els científics que defensen la vacuna britànica? ¿És de confiança la indústria farmacèutica?

2
Es llegeix en minuts

Amb milions de vacunes al congelador i més milions de persones esperant a immunitzar-se, governants d’una vintena de països suspenen cautelarment la vacunació d’AstraZeneca davant la perplexitat de científics de tot el món. ¿Qui transmet més confiança? ¿Les indústries farmacèutiques són de confiança?

Els governs de la Unió (Europea), entre ells el d’Espanya, han decretat un ‘stand by’ de dues setmanes després de detectar-se, en tres mesos, 15 casos de trombosi i 22 d’embòlia entre 17 milions de vacunats. L’ambient tanatori s’ha estès tant, s’ha normalitzat fins a l’extrem de l’informe fúnebre de cada dia, que no reparen, abans de manar parar, en els més de 72.000 morts en un any de pandèmia a Espanya (2,66 milions a tot el planeta). Per frenar la sagnia hi ha les vacunes. També la d’AstraZeneca.

Olor a podrit

Gat amagat. Olor a podrit. Encara més, després que l’autoritat farmacèutica intentés asserenar els ministres del ram. Les preguntes sense respostes clares, les evasives, el silenci, les mitges mentides, les poques veritats, la propaganda, sembren confusió, desconfiança. Els antivacunes han destapat el xampany. Els epidemiòlegs voregen l’afonia. La suspensió cautelar d’AstraZeneca al continent sona a pugna amb el grenyut rebel Boris Johnson, a bufetada en l’embolic del Brexit. L’economia o la vida, deien.

Notícies relacionades

Quinze trombosis, 22 embòlies, 17 milions de vacunats. Cal tenir fe en les vacunes, clar que sí. Cal creure en els missatges optimistes del plumbi Fernando Simón, tot i que no acabi de convèncer. Que sí, que arribarem al maig, potser millor al juny, amb gairebé un terç de la població immunitzada (en la suma de contagiats i vacunats), i podrem saludar més animats, encara amb mascaretes, a distància i amb les mans acabades de rentar. «La gran majoria de la gent compleix», li va dir Simón a Jordi Évole. Llàstima d’aquesta minoria que no compleix, la mateixa que confon les bombolles i s’entusiasma davant l’avís d’unes restriccions menys dràstiques,

¿I les farmacèutiques? Les vacunes són un negoci immens. Pfizer preveu guanyar 15.000 milions d’euros aquest 2021; Moderna, 18.000; qüestió de multiplicar segons el preu de cada dosi. La d’AstraZeneca (entre 4 i 6 euros per persona), Pfizer (30/40), Moderna (40/50), Janssen (8,5). La farmacèutica, com la banca, sempre guanya. Ja va advertir Rafael Vilasanjuan a Valentina Raffio que si tota la població espanyola es vacunés amb Pfizer sortiria per 1.500 milions d’euros davant els 150 milions si fos amb AstraZeneca. Treguin la calculadora. L’estimació és anual i hi haurà vacunacions durant molt temps. Una dècada almenys.