Educació i pandèmia

¿El debat sobre les Humanitats, encara?

Aquesta setmana en què precisament fa un any des que van tancar les escoles a Catalunya hem conversat sobre les bondats d’aquest conjunt de disciplines acadèmiques en el batxillerat que encara qüestionem

1
Es llegeix en minuts
¿El debat sobre les Humanitats, encara?

Aquesta setmana en què precisament fa un any des que van tancar les escoles a Catalunya, Unicef ha fet un acte de reivindicació davant la seu de les Nacions Unides a Nova York sota el nom de 'La classe de la pandèmia' amb la instal•lació de 168 pupitres buits, cada un d'ells en representació de cada milió de nens que viuen en els països on les escoles han estat gairebé tancades per complet durant aquest any, degut als confinaments imposats per la COVID-19.

El mes d'abril el Departament d'Educació va comprometre's a repartir 300.000 ordinadors a tots els alumnes de 3r i 4t d'ESO, batxillerat i formació professional dels centres públics per garantir la l'accés als continguts i la xarxa de connexió amb el sistema educatiu, però fins ara només s'han lliurat el 5%. No sé fins a quin punt era una necessitat del sistema, una voluntat de fer un gest en favor de les famílies que van haver de d'empescar-se la manera de sobreviure a sis mesos d'escoles tancades, però el col•lectiu de mestres està al capdamunt dels servidors públics que ho han donat tot, i amb un somriure.

Notícies relacionades

El moviment 'Tornem a les escoles' posava de manifest el mes de juny la preocupació per la tornada a classe al setembre, per reivindicar el dret a l'educació i a l'escola com a espai vital de socialització, especialment per les famílies més vulnerables. La pandèmia ha distingit entre territoris i entre classes socials, i tant. Al setembre van poder tornar, sí, i les mesures de reorganització i protecció han funcionat. Grups confinats aquí i allà quan ha calgut, però escoles obertes i esforços per mitigar els efectes de les mascaretes i la distància.

Aquesta setmana he pogut viure com també hem fet de la necessitat virtut. Una connexió multiescoles per celebrar el Dia de Sant Ignasi a les escoles dels jesuïtes ens va permetre conversar en la distància física però en la proximitat de les pantalles sobre les bondats de les humanitats per als alumnes de batxillerat. I encara ens ho preguntem?

Temes:

Coronavirus