XIII legislatura al Parlament

Carta oberta als nous diputats i diputades

Convertim aquesta crisi en noves oportunitats. És el que la ciutadania espera de nosaltres, és el que els devem com a servidors i servidores públiques

3
Es llegeix en minuts
GRAFCAT7105  BARCELONA  15 01 2021 - Aspecto del hemiciclo del Parlament de Cataluna este viernes  mientras se produce la cumbre de gobierno y partidos catalanes para decidir si se aplazan o no las elecciones previstas para el 14 de febrero este viernes en el Parlament  que se celebra con la incognita de si habra consenso en torno a una nueva fecha electoral  EFE Quique Garcia

GRAFCAT7105 BARCELONA 15 01 2021 - Aspecto del hemiciclo del Parlament de Cataluna este viernes mientras se produce la cumbre de gobierno y partidos catalanes para decidir si se aplazan o no las elecciones previstas para el 14 de febrero este viernes en el Parlament que se celebra con la incognita de si habra consenso en torno a una nueva fecha electoral EFE Quique Garcia / Quique Garcia

En els deu anys que fa que treballo com a diputada, hem vist com l’eix identitari ha substituït l’eix esquerra-dreta a la política catalana. Ara, els ciutadans trien majoritàriament entre els partits de la seva meitat. Inicio aquesta XIII legislatura amb la triple convicció que el retrobament és una prioritat que s’ha de treballar en paral·lel a la superació de la pandèmia, que el Parlament és el lloc òptim per intentar-ho, i que una Presidència que estigui al servei del diàleg pot ser l’instrument que ajudi a fer-ho possible.

Aquest divendres el Parlament iniciarà la XIII legislatura i tots els diputats i totes les diputades electes tenim la responsabilitat que esdevingui l’espai central del debat polític del nostre país. Una caixa de ressonància on el debat polític treballa per a la millora de la qualitat de la nostra vida i de la nostra convivència. Els 135 diputats i diputades que escollirem la persona que ocupi la Presidència de la Generalitat serem també els encarregats de controlar i impulsar l’acció de govern, a través de preguntes, demandes d’informació, interpel·lacions i mocions al conjunt del Govern, en representació dels ciutadans i les ciutadanes que ens han escollit. L’article 55 de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya (EAC) ens recorda les altres funcions essencials: la potestat legislativa i l’aprovació dels pressupostos de la Generalitat.

Cal deixar de banda les paraules que pugen la temperatura i l’ànim, les giragonses, metàfores, jocs i focs artificials per començar a apamar on som i cap a on volem anar com a societat. Maria Aurèlia Capmany va deixar escrit que «la veritat necessita ser dita, perquè si no es diu, no existeix. No existeix una veritat interior diferent de la veritat que es parla, i així hem après a mentir-nos, a simular, a tenir por del risc de les paraules». Cal dir-nos algunes veritats.

El text acadèmic clàssic que estudia les societats on l’eix identitari ha substituït l’eix esquerra-dreta ens mostra que la política s'hi polaritza progressivament. Ens diu que s’estableix una pugna constant a cadascuna de les bandes per ser el més reconeixible com defensor de les essències. I aquest text clàssic, ‘Politics in Plural Societies’, també diu que cap societat ha aconseguit revertir aquesta dinàmica de polarització creixent.

Siguem conscients, doncs, de la magnitud del repte i posem tota la voluntat i l’energia a evitar que la fragmentació i la polarització facin ingovernable el país. En aquesta legislatura, els i les diputades tenim l’obligació, més que mai, de treballar tenint en compte l’etapa històrica, aquest cop sí, que vivim.

No oblidem que Catalunya arriba a la primavera de 2021 immersa en la vacunació que ha de posar fi a la pandèmia de la Covid-19, però també immersa en una triple crisi econòmica, sanitària i social que deixa més de mig milió de treballadors i treballadores en recerca de feina, molts sectors econòmics depauperats i amb dificultats per adaptar-se a la nova normalitat, molts joves que no veuen un futur i una crisi social.

Notícies relacionades

Aviat arribaran els fons europeus ‘Next Generation’, que ens ofereixen l’oportunitat de treballar per a la reconstrucció social i la reactivació econòmica del país, desenvolupant projectes transformadors i vertebradors del territori. La pandèmia ens deixa importants lliçons, com la necessitat de tenir uns serveis públics forts i amb recursos, treballar en coordinació totes les institucions del país en consonància amb un model federal del qual se n’ha fet un primer esbós a escala europea i entendre que la suma sempre guanya.

Mirem als ulls de la ciutadania i diguem-los que som aquí, que no serà fàcil, però que tenim la determinació d’acabar amb la confrontació i treballar per al progrés de la nostra societat. Convertim aquesta crisi en noves oportunitats. És el que la ciutadania espera de nosaltres, és el que els hi devem com a servidors i servidores públiques. I és el que ens permetrà mirar-los als ulls amb la tranquil·litat de qui ho ha donat tot per afrontar els reptes, solucionar els problemes, fer una societat millor i no deixar ningú enrere.

Temes:

Generalitat