Onze de Setembre

Recuperem la unitat

Recuperar la Diada forma part de les assignatures pendents de l'independentisme per fer realitat la seva voluntat de diàleg.

3
Es llegeix en minuts
senyeraw

senyeraw

La celebració de la Diada del l’Onze de Setembre és una oportunitat per expressar la ferma voluntat de recuperar la unitat dels catalans i catalanes forjada des de la convivència, el respecte i també des de la reivindicació. Una societat tan plural i diversa com la nostra necessita que la senyera, l’himne i la Diada siguin símbols de tots, per sobre de les discrepàncies i els moments excepcionals que pugui viure el país cada 11 de setembre.

A la trencadissa que ha provocat el procés independentista cal afegir, malauradament, la celebració de la Diada. El Govern del president Quim Torra i el vicepresident Pere Aragonès continua deixant una part important de la ciutadania fora de la celebració i del sa sentiment de pertinença que qualsevol societat té al voltant dels seus símbols. Els successors de l’antiga Convergència i ERC han eliminat l’autodenominació de «partit polític nacionalista català» que figurava als seus estatuts. Però el canvi es nota poc perquè, entre altres coses, instrumentalitzen la Diada per fer una reinterpretació del passat com la descrita per George Orwell en les seves magistrals ‘Notes sobre el nacionalisme’.

L’independentisme trasllada una falsa idea de la història per fabricar un passat que no va existir. Avui fa un any, l’exvicepresident Junqueras va tuitejar que «la Diada celebra l’aniversari del fi de la independència» i el conseller Buch va dir que el 1714 «l'Estat espanyol va envair Catalunya». Ambdós pretenien difondre la idea que Catalunya va ser un estat independent fins a una suposada invasió espanyola el 1714. Però sabem que la realitat va ser una altra, tal com va explicar l’historiador Toni Soler: «Els països acostumen a maquillar el seu passat per a que sembli més gloriós o, com a mínim, una mica menys miserable. [...] ¿que Casanova no va ser exactament un heroi? Cert. ¿Que el 1714 no es lluitava per la independència, sinó per un concepte diferent d’Espanya? Certíssim». En efecte, el 1714 es va posar fi a una guerra internacional entre potències europees partidàries de dos reis diferents per Espanya i no va ser la invasió d’un estat independent per un altre. El fet és que qualsevol polític sempre podrà trobar pretexts més o menys propers en el temps per defensar un projecte de divisió o un projecte d’unió.

Recuperar la Diada forma part de les assignatures pendents de l’independentisme per fer realitat la seva voluntat de diàleg. Com també ho és revisar els dos pilars argumentals amb què ha justificat la independència.

Per una banda, el relat basat en «l’espoli» o el dèficit fiscal «sagnant», com ha dit el vicepresident Aragonès, és difícilment compatible amb el fet que aproximadament Catalunya paga per renda i rep per població tal com diuen les balances fiscals de la Generalitat.

Una celebració unitària de la Diada és compatible amb la lliure manifestació de qualsevol entitat fora dels actes oficials

I per l'altra, és impossible mantenir la tesi també defensada per part dels comuns de que qualsevol democràcia consolidada permetria un referèndum de secessió. El cert és que només els organitzats per David Cameron són precedents del que demanen els sobiranistes catalans. Alemanya, Itàlia i els Estats Units, per posar exemples recents, els han prohibit i el Canadà no va reconèixer els del Quebec. El 'brexit' és una prova més de que un referèndum no serveix per resoldre una qüestió que divideix la societat. Els polítics no hem de traslladar als ciutadans les decisions difícils, sinó fer justament el contrari: aconseguir acords i després sol·licitar la seva aprovació per una gran majoria.

Per a nosaltres, una celebració institucional i unitària de la Diada és perfectament compatible amb la lliure manifestació de qualsevol partit o entitat fora dels actes oficials. Però, malauradament, també en aquesta qüestió, l’actual Govern de la Generalitat és incapaç d’estar a l’alçada del seu rol institucional al posar-lo al servei un projecte divisiu.

Els i les socialistes volem reivindicar en aquesta Diada la necessitat d’un Govern útil i al servei de tots els catalans i catalanes, capaç de sumar voluntats polítiques i socials per a garantir la cohesió social del nostre país, generar riquesa i redistribuir-la justament. Des del PSC proposem un federalisme efectiu i equitatiu perquè pensem que és el millor instrument per assegurar el progrés de Catalunya i d’Espanya. I només predicant amb l’exemple avançarem cap a una Europa federal, que la majoria de partits catalans declarem voler.

Notícies relacionades

Avançar col·lectivament passa per recuperar allò que ens uneix. Tornar a tenir un Onze de Setembre de tots, sense exclusions, seria un molt bon començament.

*Portaveu del PSC al Parlament.