Apunt

Desfascistitzar les nostres institucions

Els portadors d’una arma (o de la punició) en el nostre nom no poden estar en contra de la democràcia, el pluralisme i els drets humans

1
Es llegeix en minuts

La fiscalia ha arxivat el cas dels militars que en un xat privat parlaven d’un cop d’Estat i d’«afusellar 26 milions de fills de puta» al no apreciar-hi cap delicte. Es tractava d’un xat privat on un grup de militars retirats «exposen les seves opinions amb llibertat i amb la confiança de ser entre amics». Ho comentava Adam Majó a Twitter i m’afegeixo a la seva opinió: una decisió encertada en un Estat de dret. Hauríem de prendre’ns més seriosament el dret a la privacitat i, per tant, ser molt escrupolosos amb aquest, fins i tot amb els nostres principals adversaris. Ara bé, que aquest fet no constitueixi delicte no vol dir que no tinguem un problema. I que hàgim d’intervenir en l’assumpte.

Notícies relacionades

En aquest país, però no només, s’identifica una certa permeabilització d’individus d’extrema dreta en les instàncies a les quals hem delegat el monopoli de la força. De manera clara a l’Exèrcit i a la policia, però també en el funcionariat de presons o magistratura. La major part de països democràtics es troben en una mesura o altra amb la problemàtica, que no és nova però que amb l’auge de les opcions polítiques radicals de dretes reprèn un cert protagonisme. Sense anar més lluny, en l’assalt al Capitoli vam veure la importància de la qüestió: de la neteja de les instàncies estatals pot dependre que en moments de certa desestabilització es derivi cap a una dictadura. La intel·ligència dels EUA es va assegurar que en el desplegament del dia de la presa de possessió de Joe Biden no hi hagués policies de dubtós compromís democràtic.

Desfascistitzar les nostres institucions públiques no és una tasca fàcil: requereix endinsar-se en els confins de la ideologia del funcionariat. Però reconèixer que ens situem en un terreny pantanós no ens pot deixar sense actuar: els portadors d’una arma (o de la punició) en el nostre nom no poden estar en contra de la democràcia, el pluralisme i els drets humans. Hi ha un grapat de bones pràctiques al nostre entorn per avançar.

Temes:

Extrema dreta