Apunt

Alerta: de Reddit al bitcoin

Fan bé les autoritats a avisar sobre el risc de les inversions amb aparença de diners fàcils

1
Es llegeix en minuts

Un important banquer assegurava que cal invertir en borsa quan gairebé ningú en parli i fugir cames ajudeu-me quan es converteix en un tema de conversa general. En aquests temps, amb la pandèmia, ens hem acostumat a sentir el terme «immunitat de grup», però al mercat de les inversions és més comú allò del «ramat que va a l’escorxador». Resumint: quan entra la massa en un valor s’acaba desplomant i atrapant els inexperts, com advertia un un expert ‘broker’ fa uns dies a EL PERIÓDICO.

Un fenomen com el de la xarxa social Reddit i, més en concret, el fòrum WallStreetBets, té tots els elements per acabar costant a molts inversors inexperts tots els seus estalvis i fins i tot més. Compte amb l’eufòria contagiosa pels diners fàcils que ennuvolen el sentit i que han protagonitzat enriquiments i ruïnes (moltes més) al llarg de la història. Una acció concertada per dinamitar el poder dels inversors professionals que aposten a la baixa per determinats valors, com Gamestop, com el que han fet els forers als EUA i que altres, amb menys èxit, han tractat d’emular aquí, pot ser lucrativa per a uns quants, però és molt perillosa per a la majoria. I més quan la cotització no se sustenta en elements reals de l’empresa, sinó en la mera especulació.

Notícies relacionades

I quan semblava una mica calmada aquesta febre es dispara una criptomoneda com el bitcoin, sobre la qual el Banc d’Espanya, la CNMV i el mateix ministeri d’Economia, han alertat. Ja fa un temps avisàvem que el bitcoin, que ja ha superat la barrera dels 50.000 dòlars, s’adequava poc a les regles del que s’entén com a diners: ser un mitjà de pagament (poques coses es poden pagar amb ella), una unitat de compte (costa saber el que val) i una reserva de valor (és molt volàtil).

Una altra cosa és com a inversió o com a experiment. Com diuen els experts, cal utilitzar només una part dels nostres estalvis i diversificar. En definitiva, no posar tots els ous al mateix cistell perquè si es trenquen uns sempre ens quedaran els altres.