’Impeachment’, per a què

1
Es llegeix en minuts
trump

trump

El procés contra Donald Trump segueix endavant. Malgrat que l’única pena possible de l’impeachment sigui apartar-lo del poder, demà comença la vista en el Senat. No hi ha mes càstig que retirar-lo del càrrec, però si Trump està fos, ¿per a què cal seguir amb el judici? El risc és enorme, els demòcrates creuen que no continuar seria una traïció al sistema; fer-ho, consideren, és per protegir la democràcia i seguretat nacional, atesa la gravetat de les accions que va provocar animant la turba que va acabar amb la presa del Capitoli i cinc morts. Èticament tenen raó, políticament, en canvi, no s’entén.

Aquest impeachment pot donar ales als que volen continuar la deriva, danyant la democràcia i posant en perill la seguretat. Per començar no tirarà endavant. Els demòcrates no aconseguiran els 17 vots republicans mínims per condemnar-lo, tot i que esperen que la revisió dels fets violents calin de nou en la societat americana i demostrin fins a quin punt Trump era perillós. Per als seus acòlits, aquesta pedagogia des del Senat serà percebuda com un altre atac del sistema contra el seu «salvador». Se li permetrà al·legar que un procés, quan ell no té ja responsabilitat política, és només un atac a la seva figura i a la nació americana. A més, utilitzarà aquesta minoria que li permetrà sortir absolt per vendre una nova victòria entre els seus seguidors. Millor deixar-ho en mans dels tribunals, que no recuperar la histriònica i delirant verborrea de l’expresident omplint l’espai públic.

Notícies relacionades

El procés podria fins i tot acabar centrat únicament en un debat sobre si és lícit jutjar políticament algú per apartar-lo d’un poder que ja no ostenta. Donald Trump ha deixat de ser president dels EUA. L’argument de la seva defensa és també un tremend alleujament per a tots els que vèiem amb enrome inquietud l’amenaça de qui habitava la Casa Blanca. En només un parell de setmanes ja hem comprovat que estem molt millor sense ell. ¿Per a què cal recuperar-lo?