Tampoc ho va fer en el primer

Trump es nega a testificar en el judici polític en contra seu

L’expresident dels EUA no accepta la sol·licitud de Jamie Rasking, un dels ‘fiscals’ de l’‘impeachment’

Trump es nega a testificar en el judici polític en contra seu
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’expresident nord-americà Donald Trump va anunciar aquest dijous que no testificarà en el judici polític que afronta sota l’acusació d’«incitar a la insurrecció» per l’assalt al Capitoli el 6 de gener, i va qualificar el procediment d’«inconstitucional», segons informa Efe.

«El president no testificarà en un procediment inconstitucional», va afirmar dijous el seu portaveu, Jason Miller, en una declaració difosa pel diari ‘The Washington Post’, després que la defensa de l’exgovernant qualifiqués el procés de «maniobra de relacions públiques» dels demòcrates.

Trump, que va deixar la Casa Blanca el 20 de gener, va respondre així a una sol·licitud formal que li va fer el legislador demòcrata Jamie Raskin, cap dels ‘fiscals’ del judici polític, perquè testifiqués sota jurament abans o durant el procés al Senat.

Raskin va fer la petició en un carta, publicada en la seva pàgina web, que va enviar als advocats de Trump, dos dies després que l’equip legal de l’exmandatari presentés una sèrie de documents davant la Cambra alta rebatent algunes de les al·legacions llançades pels nou legisladors demòcrates que faran de ‘fiscals’ en el judici polític.

«En vista del seu desacord amb aquestes al·legacions factuals, li escric per convidar-lo a proporcionar testimoni sota jurament, bé abans o durant el judici polític al Senat, respecte a la seva conducta el 6 de gener del 2021», va dir Raskin a Trump en la missiva.

Atès que l’‘impeachment’, com es denomina en anglès el judici polític, s’iniciarà dimarts, el ‘fiscal’ en cap va recomanar al expresident que ofereixi el seu testimoni a partir de dilluns vinent i «no més tard» del dijous 11 de febrer.

«Si vostè declina aquesta invitació, ens reservarem tots els drets, incloent-hi el dret a establir en el judici que la seva negativa a testificar recolza una forta deducció adversa respecte a les seves accions (i inacció) el 6 de gener del 2021», va advertir el legislador, que va donar de termini a Trump fins aquest divendres a les 17.00 hora local (22.00 hora GMT) per respondre a la petició.

Malgrat aquesta advertència, els ‘fiscals’ del judici polític no tenen una autoritat independent per citar Trump a declarar si es nega a fer-ho.

A la seva carta, Raskin va apuntar que els expresidents Gerald Ford (1974-1977) i Bill Clinton (1993-2001) van testificar al seu dia al Congrés mentre eren a la Casa Blanca, «per la qual cosa no hi ha dubte que vostè pot testificar en aquests procediments».

Notícies relacionades

De fet, va anticipar que, com que Trump ja no és president, tindrà disponibilitat per declarar. Però Bruce L. Castor Jr. i David Schoen, advocats de Trump, van assenyalar en una carta a Raskin que, «com certament sap, no hi ha tal cosa com una interferència negativa en aquest procediment inconstitucional». «La seva carta només confirma el que és conegut per tots: vostè no pot provar les seves acusacions contra el president 45 dels Estats Units, que ara és un ciutadà privat», van afegir.

Aquest serà el segon ‘impeachment’ contra Trump, que va sortir airós del primer a principis del 2020 per les seves pressions a Ucraïna perquè investigués Hunter Biden, fill de l’ara president, Joe Biden, per suposada corrupció. En l’anterior procés, l’actual president tampoc va declarar.