Apunt

Les incògnites del 14-F: abstenció, transvasaments i pactes possibles

Sorprenen els vetos taxatius de Junqueras i Illa, no només perquè els redueix opcions sinó, sobretot, perquè poden tancar-se una part del possible electorat

1
Es llegeix en minuts

Ja en plena campanya, el desenllaç de la cita del 14-F continua completament obert. ERC, PSC i JxCat batallen per quedar en primera posició. L’últim CEO situava els republicans per davant, però les altres dues formacions li trepitgen els talons. D’altra banda, i a causa de la fragmentació del mapa polític i electoral (fins a nou paperetes poden obtenir representació), per pocs vots es poden acabar dirimint un grapat important d’escons, sobretot fora de Barcelona. Tot en un context de tancament del tram més conflictiu del procés i en una situació de pandèmia mundial. En aquest marc, tres seran les principals incògnites per resoldre la nit electoral: la magnitud de l’abstenció i com aquesta es reparteix; els transvasaments entre partits; i els pactes possibles.

Abstenció. Diferents enquestadores xifren en un 60% la participació, 20 punts per sota que el 2017 (que hi va haver una mobilització sense precedents). Sabem que anirà menys gent a votar, el rellevant que caldrà observar seran els patrons en com aquesta es reparteix. ¿Retornarà el fenomen de l’abstenció diferencial, desmobilitzant-se sectors urbans i castellanoparlants?, ¿canviarà el patró de comportament referit a l’edat?, ¿els més radicalitzats votaran més?

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Notícies relacionades

Transvasaments. Segons el CEO, tant ERC com PSC tenen fronteres complexes: es disputen vots entre si, així com també amb ECP, JxCat (el primer) i Cs (el segon). S’afegeixen dosis de dificultat en campanya. Ara bé, si un d’aquests sap tocar la tecla, poden rebre/retenir un contingent relativament important de sufragis. En aquest sentit, sorprenen els vetos taxatius de Junqueras i Illa. I no només perquè els redueix opcions el dia després sinó, sobretot, perquè poden tancar-se a una part del possible electorat.  

Pactes possibles. Tot i que el més probable és que els pactes només podran transitar-se en dues direccions (prioritzant un front nacional –independentistes– o un front ideològic –esquerres–), la forma i combinació que aquests adoptin pot ser molt diversa. Aquí pot tenir un paper important ECP i, en menor mesura, la CUP. La clau estarà a ser capaç de diferenciar acords d’investidura, de governabilitat o de govern.