Test per a PSOE i PP

Pedro Sánchez es reenganxa a Catalunya

PSOE-PP van a Catalunya com van anar Cèsar i Pompeu a la Bètica en la seva guerra civil

1
Es llegeix en minuts
Pedro Sánchez es reenganxa a Catalunya

En aquells temps dels dolors de la investidura ningú podria imaginar que el PSOE estaria en la situació d’avui en relació amb Catalunya. Almenys, això diuen les enquestes. Pedro Sánchez volia ser investit i no li importava sobrevolar fins i tot per sobre dels interessos del PSC.

Ara sembla que el socialisme ha superat la seva pròpia debilitat, fins i tot ha trobat un candidat, com es diu ara, transversal. Perquè Salvador Illa no danya, els electors s’entén, una altra cosa és la resta de l’arena política catalana, notablement dolguda amb la seva candidatura.

El PSOE, entengui’s sense ironia, a través del PSC, ha trobat una oportunitat clara de centralitat política a Catalunya. Per això, Sánchez se la juga, ho sap, perquè Catalunya, si es tracta de sumar, suma, i si de restar, et deixa en fallida. Si el PSOE venç haurà dissolt la seva pedra a la sabata espanyola i, en sectors profunds de l’Estat, haurà guanyat en reputació.

El seu eixarm, així ho ven, és el canvi de cicle, un canvi per demostrar una altra relació de forces, una altra realitat compatible amb el seu projecte per a tot l’Estat.

Notícies relacionades

Per al PP és cosa diferent, es tracta de supervivència. No només perquè no minvi sinó perquè es quedi sense discurs a la resta de l’Estat. Ja se sap que la dreta més mesetària, sense ETA ni Catalunya, és un autèntic nyicris. Entre tots els que es diuen constitucionalistes sumaran poc, en tot cas, poc més poc, tot i que Inés Arrimadas prediqui impossibles bastons de recolzament amb condicions al socialisme. El seu càstig, i el de Catalunya, serà la irrupció de l’extrema dreta espanyolista en les institucions.

PSOE-PP van a Catalunya com van anar Cèsar i Pompeu a la Bètica en la seva guerra civil; la dreta allà ja està derrotada, però és Roma. Catalunya per als dos partits centralistes serà com el seu ‘stress test’, una finestra es diu ara. Si Illa surt bé, el PP quedarà malferit. Però no oblidem que a Sánchez no li proven bé aquestes nominacions; preguntin a Madrid.