Nova polèmica

La barra d’Amazon

Regular la multinacional nord-americana i les grans digitals serà una de les tasques prioritàries dels nostres poders públics

1
Es llegeix en minuts

Fa uns dies, Amazon anunciava la seva decisió de repercutir automàticament la taxa Google sobre els seus proveïdors, alhora que acusava el Govern espanyol de no buscar una aproximació global a la Unió Europea o l’OCDE. L’impost, implementat recentment, s’assembla al vigent a França i Itàlia, i grava amb un 3% els ingressos d’aquelles empreses digitals que superen determinada dimensió. Una nova polèmica que se suma a la que va concloure a l’octubre el Tribunal Suprem, al sentenciar que Amazon incomplia la normativa laboral, forçant-lo a donar d’alta laboral 4.000 falsos autònoms.

Resulta curiós que la multinacional nord-americana assenyali el Govern espanyol de no voler una regulació global, quan sempre l’ha pretès. Una iniciativa que resulta impossible perquè aquells estats de la Unió que, per la seva molt baixa fiscalitat com Irlanda, Holanda o Luxemburg, són seu d’empreses com Amazon, són els primers a oposar-se a una normativa comuna. De la mateixa manera, la referència a l’OCDE és d’una insolència notable, ja que, fins ara, qui més es va oposar a la regulació global va ser, precisament, l’administració Trump, en contra de tota iniciativa multilateral.

Notícies relacionades

Resulta evident que Amazon disfruta d’una posició monopolística, que exhibeix amb tota barra. Només així s’entén el treure pit per traslladar al més feble una tributació que, en qualsevol cas, és inferior a la del comerç tradicional. 

La gestió de la Covid-19 i el Brexit estan obrint una nova etapa a la Unió Europea, que ve a coincidir amb l’arribada a la Casa Blanca dels demòcrates. Així, podem estar davant uns anys en què, governant la globalització i conduint la revolució tecnològica, recuperem vells equilibris, avui dinamitats. Regular Amazon i les grans digitals serà una de les tasques prioritàries dels nostres poders públics. Però la responsabilitat també recau en els ciutadans, ja que cadascú de nosaltres elegeix lliurement a qui comprar. Jo no tinc dubtes.