Relleu a la Casa Blanca

Les vambes de Kamala Harris

Escassos d’esperances, resulta inevitable projectar-hi altíssimes expectatives

Es llegeix en minuts

Dominar uns talons d’agulla té el seu mèrit, i no diguem sobre la blanor de la gespa. Així va abandonar Melania Trump la Casa Blanca, de dol rigorós i aixecada sobre uns ‘stilettos’ preciosos de Christian Louboutin de 12 centímetres. Va pujar a l’Air Force One amb la facilitat d’una diva de Hollywood. Poc després, després d’aterrar a Florida, ‘va delectar’ el respectable planetari amb un clatellot colossal al seu marit, passant de llarg mentre l’inefable posava per a la foto. De passar a la història, l’exprimera dama ho farà pel seu fons d’armari i els seus abillaments, sovint polèmics, com el salacot que es va col·locar per a un safari en Kenya, el barret símbol per excel·lència del colonialisme blanc a l’Àfrica. ¡Ah, la bonica Melania! ¿Es divorciarà ara?

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

        Una altra sabata en un peu femení també arrossega controvèrsia: les vambes de Kamala Harris. La revista ‘Vogue’ ha hagut de canviar la portada a tota brida perquè, en el seu número de febrer, presentava la flamant vicepresidenta amb un abillament ‘casual’, calçada amb les Converse rockeres i, el que és pitjor, amb una il·luminació atroç que li blanquejava la pell. ¿A propòsit? La directora de la publicació, la guru de la moda Anna Wintour, ha hagut de demanar disculpes i canviar la foto de la coberta per una altra en què la mà dreta de Joe Biden apareix més sòbria, més respectable, més mestissa, més aquí-estic-jo, enfundada en un vestit de jaqueta de color blau talc.

Et pot interesar

        Per a la presa de possessió, Harris va escollir el violeta de les lluites feministes. Estava radiant. La veritat és que va ser un momentàs històric, la primera dona en ocupar la vicepresidència d’Estats Units,la primera dona de color, filla d’immigrants, jamaicà i índia. Anem tan mancats d’esperances que resulta inevitable projectar-hi altíssimes expectatives, però, en qualsevol cas, el desitjable seria que el seu nomenament suposés un altre esglaó cap a la normalitat. Que la foto més o menys apoderada —adjectiu tan horrible com pràctic— s’escombri del debat, el mateix que l’estilisme podal. Que la igualtat deixi de ser un ‘isme’ o una etiqueta per convertir-se en pura agenda política. Ara mateix, la tasca principal de l’equip demòcrata consisteix a cosir les costures esquinçades del país.

        Aquest estiu, la fiscal despertava algun recel en l’entorn de Biden per «massa ambiciosa», a la qual cosa va haver de remarcar que només les dones ambicioses «fan història». Amb un home, la qüestió ni tan sols es plantejaria. Sense entrar en jardins ètics, ¿què és l’ambició sinó viure amb un propòsit? Kamala Harris presumeix que el seu nom en hindi significa «flor de lotus», una planta aquàtica, li agrada explicar, que només floreix quan les seves arrels estan ben subjectes al llit del riu o del llac. No se sol endinsar en qüestions botàniques, però la flor del lotus, per cert, ha d’obrir-se pas entre el fang —la imatge ve que ni pintada— i les seves longeves llavors poden germinar després de segles. Endavant, doncs, Kamala, trepitja fort, amb sabatilles de platja o talons. I compleix bé. Per les nenes que vindran.