Retard electoral

Matar dos pardals d’un tret

Darrere d’aquest intent per ajornar les eleccions hi ha interessos partidistes, bàsicament la por d’ERC a perdre-les de nou

1
Es llegeix en minuts

És molt cridaner el clima apocalíptic que alguns mitjans com TV-3 estan generant amb l’objectiu de posposar les eleccions del 14-F. És cert que tots els indicadors han empitjorat moltíssim després del final de les festes nadalenques, fet que d’altra banda estava anunciat que succeiria, però també que des de fa mesos l’Administració està treballant per garantir el seu desenvolupament amb les màximes garanties sanitàries. Aquesta mateixa setmana, Ismael Peña-López, director general de processos electorals del Govern, en un extens fil a Twitter, contestava amb «un sí convençut» a la pregunta de si podien celebrar-se malgrat la gravetat de la situació pandèmica. En realitat, ara mateix l’argument més sòlid per ajornar-les seria la por que s’ha aconseguit crear entre una part de ciutadania, la qual cosa podria perjudicar la participació, més que el risc objectiu d’anar a votar, bastant menor que, per exemple, entrar a qualsevol botiga. Si en altres països, com els Estats Units, Itàlia, Alemanya o França han celebrat eleccions, i Portugal no té previst tampoc suspendre-les, no hi ha cap argument diferent que obligui a posposar-les a Catalunya.

Notícies relacionades

Darrere d’aquest intent per ajornar-les hi ha interessos partidistes, bàsicament la por d’ERC a perdre-les de nou, com ja va succeir el 2017. D’una banda, s’intenta desfer l’efecte de la candidatura de Salvador Illa, que figura a totes les enquestes com el candidat preferit pels catalans per presidir la Generalitat. I, de l’altra, hi ha un càlcul per guanyar temps, retardant-les fins a finals de la primavera, perquè mentrestant Laura Borràs podria ser inhabilitada pel Suprem, cosa que perjudicaria greument la candidatura de Junts, el seu principal rival electoral. A això se’n diu matar dos pardals d’un tret, amb l’argument sanitari presentat amb la millor de les intencions, però amb la pitjor de les conseqüències per a la tan malmesa democràcia a Catalunya. Surrealista seria que se celebressin les eleccions al Barça, però que es tornessin a ajornar les autonòmiques perquè quan no li va bé a Junts li va malament a ERC.