1
Es llegeix en minuts
Manifestantes con mascaras de Dali y entre ellos  el presidente de Vox  Santiago Abascal (i) y el portavoz parlamentario de Vox  Ivan Espinosa de los Monteros (d) se concentran con pancartas con el simbolo de la muerte frente al Congreso de los Diputados  en Madrid (Espana)  a 17 de diciembre de 2020  La accion forma parte de la campana Vividores  impulsada por la Asociacion Catolica de Propagandistas (ACdP)  contra la ley de la Eutanasia que hoy se aprueba en la Camara Baja   17 DICIEMBRE 2020  Eduardo Parra   Europa Press  17 12 2020

Manifestantes con mascaras de Dali y entre ellos el presidente de Vox Santiago Abascal (i) y el portavoz parlamentario de Vox Ivan Espinosa de los Monteros (d) se concentran con pancartas con el simbolo de la muerte frente al Congreso de los Diputados en Madrid (Espana) a 17 de diciembre de 2020 La accion forma parte de la campana Vividores impulsada por la Asociacion Catolica de Propagandistas (ACdP) contra la ley de la Eutanasia que hoy se aprueba en la Camara Baja 17 DICIEMBRE 2020 Eduardo Parra Europa Press 17 12 2020 / Eduardo Parra

La presidència de Trump s’enfonsa en l’horror del seu concepte delirant del poder. Una deriva trastornada que esperem no acabi fent més mal aquesta última setmana. Mentre el Congrés prepara un ‘impeachment’, en l’hora dels adeus seria bo també començar a desmuntar el seu llegat a Europa.

Notícies relacionades

Ha arribat l’hora de confrontar els moviments ultranacionalistes que a l’ombra de la primera potència mundial s’han presentat lliures de sospita al joc de les urnes amb programes xenòfobs i antieuropeus. Estan a tots els països, però són fàcilment identificables. Volen la tornada a sobiranies vuitcentistes i per a això utilitzen l’odi en discursos que sonen a ranci, però que són perillosos. Repudien tot el que vingui de fora, però sobretot odien i radicalitzen el discurs polític cap a tots els que des de dins no coincideixin en la seva idea de pàtria. El Front Nacional de Le Pen a França, Salvini a Itàlia, Orban a Hongria, VOX a Espanya i així fins a cobrir tot el continent. Tot i que ara ho neguin, tots ells es projectaven a l’ombra de Trump. Coincideixen a embolicar-se en banderes per justificar el seu discurs radical, el seu atac a qualsevol oposició i el maneig de les mentides, però sobretot en la desqualificació perquè prevalgui una sola visió de país: la seva.

Tot i que ara fugin del seu llegat s’han quedat orfes. ¿En qui poden fixar-se per justificar el seu radicalisme? A Trump el salvava la solvència democràtica dels EUA. A Europa és el moment de frenar el seu ascens. Les imatges del Capitoli ens apel·len a actuar aquí també: ens correspon a tots abaixar el to i la desqualificació; a la dreta liberal li correspon crear una frontera, a l’esquerra fer evident polítiques de justícia i igualtat social que siguin inclusives i a tots dos entendre’s perquè, igual que Trump el van votar mes de 70 milions, aquí hi ha milions que se senten exclosos. Pensar que l’amenaça de Trump acaba en el Capitoli és un error, també aquí ha deixat deures.