La foguera

1
Es llegeix en minuts
Gordopolitan

La revista Cosmopolitan es dedica a la moda i ara està de moda dir que l’obesitat no és un problema de l’obès, sinó del bizcotur*. Aquesta és una de les branques de l’arbre copiós de la correcció política, en el tronc del qual hi ha la creença que cap problema de salut o tret és pitjor que l’heteropatriarcat capitalista. Ni el paralític deixa de caminar (es desplaça diferent), ni el sord deixa de sentir (veu molt bé), ni per descomptat una persona pateix sobrepès (té un encant peculiar).

Així, al país on mor més gent per problemes relacionats amb l’obesitat que per trets d’armes de foc (Estats Units), i on per descomptat l’obesitat és un tret destacat entre les rendes baixes o extremadament baixes de la població, la correcció política, representada en publicacions com aquesta, vol solucionar tots els teus problemes amb allò de sempre: estima’t a tu mateix tal com ets, greixa els teus propis somnis.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

A la portada es veu una dona amb molts quilos de més i el text «això és saludable». Cert que se la veu fent esport, possiblement marxant acrobàticament cap a l’endocrí, amb la qual cosa el benintencionat lector podria pensar que el saludable és que la protagonista estigui lluitant contra la seva obesitat, però no. El que et vol dir la revista, que als anys 90 glorificava a les seves portades les anorèctiques de moda en aquell temps, és que avui dia la bellesa i la salut no depenen del que diguin els metges o els cànons, sinó del caprici de 400 activistes bojos d’egocentrisme messiànic.

Notícies relacionades

El sobrepès pot arribar a ser saludable si la condició ve imposada per la genètica i l’usuari es cuida, però en termes generals representa una de les tragèdies de l’arcàdia capitalista. Amb salsitxes frankfurt a 40 cèntims el paquet de vuit, l’obesitat és per damunt de tot la maledicció dels pobres. Glorificar-la per correcció política i autoajuda no només és desafortunat: és cruel. 

*Llegiu ‘La colmena’ de Cela.