Apunt

Bon 2021, ¿o millor 2022?

A més de les rèpliques de la crisi, el Govern haurà de lidiar amb assignatures complexes com les pensions o la reforma laboral

1
Es llegeix en minuts
calles-vacias

calles-vacias

Deixar enrere el 2020 més que un desig és una necessitat. Entrem en un nou exercici que serà de transició cap a la normalitat, però sense arribar-hi encara. Amb les vacunes contra la Covid-19 que arriben gradualment i els fons europeus, les economies podran començar a tenir un impuls més gran. Però no són màquines que puguin passar de 0 a 100 en poc temps, com un bòlid. Tampoc els consumidors recuperaran de cop els seus hàbits. Que s’hagi decidit suspendre la pròxima Setmana Santa a Sevilla ens indica que no estem davant un any com «els d’abans».

Hi ha canvis que ha accelerat la crisi que han vingut per quedar-se. Per exemple, el teletreball o les teleconferències i, per tant, hi haurà menys viatges de treball. Això ho acusen l’hostaleria i les aerolínies, per exemple, que hauran de readaptar les seves ofertes després d’un 2020 negre. La pandèmia ha canviat també el panorama bancari, amb l’absorció de Bankia perCaixaBank durant l’exercici i la deLiberbank perUnicaja, i altres operacions que arribaran.

Notícies relacionades

Al llarg del 2021 es viuran les rèpliques (com en els terratrèmols) de la crisi de l’exercici anterior, en forma de tancaments de negocis i aturades. Espero equivocar-me, però ens queden encara mesos durs per venir, en què les administracions hauran no només facilitar crèdit si no atorgar ajuts directes per evitar insolvències i, com a conseqüència, tancaments.

Després de les eleccions del 14-F, potser a Catalunya sorgirà de les urnes un Govern estable, però també pot passar que tot segueixi igual, dominat per l’‘stand by’ del procés. I després de congelar el salari mínim, al Govern del PSOE i Unides Podem no li quedarà més remei que afrontar assignatures pendents molt més complexes i en les quals tampoc disposa d’una sola veu, com la sostenibilitat de les pensions i afrontar o rebutjar la contrareforma laboral. Ni els sindicats ni els empresaris, pactistes el 2020, els hi posaran fàcil. Davant aquest panorama d’incerteses, bon 2021, però potser millor prendre consciència que, tot i que aquest pugui anar bé, el 2022 serà millor.