Editorial

Un pas més cap a la igualtat salarial real

Els dos decrets que preveu aprovar el Consell de Ministres pretenen combatre la discriminació directa i indirecta a la feina

Es llegeix en minuts

El Periódico

Un pas més cap a la igualtat salarial real

Emilio Naranjo

Que a una feina d’igual valor correspon igual retribució és una màxima ja recollida a l’Estatut dels Treballadors. La realitat, no obstant, reflecteix que això no sempre es porta a la pràctica i persisteixen múltiples formes de discriminació per sexes en l’entorn laboral, ja sigui per falta de concreció legal ja sigui per poca contundència a l’hora de combatre-la. Els dos decrets que preveu aprovar el Consell de Ministres –amb l’acord dels sindicats, però no de la patronal– pretenen superar aquests obstacles obligant, d’una banda, a més transparència en els registres retributius de les empreses, i d’altra banda, a desenvolupar els plans d’igualtat als centres de treball.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

El text inverteix la càrrega de la prova sobre les empreses, que, en cas de demanda, hauran de demostrar que no discriminen en funció del sexe o, en cas contrari, seran sancionades. El decret obre la via a fixar, en els pròxims mesos, el procediment per valorar els llocs de treball, cosa que hauria d’aportar mecanismes objectius per justificar qualsevol diferència salarial. S’aplana el camí per erradicar no només la discriminació directa –la més flagrant– sinó també la indirecta, més oculta però igual d’injusta.