La sanitat pública

Camí d'una nova vaga en l'atenció primària

El pla per enfortir l'atenció primària presentat pel Govern és superficial, buit de contingut i poc ambiciós

3
Es llegeix en minuts
zentauroepp54771055 cap covid200906194319

zentauroepp54771055 cap covid200906194319 / ANGEL GARCIA

Les facultatives d’atenció primària, de manera majoritària, hem quedat astorades davant el pla d’enfortiment i transformació de l’atenció primària presentat pel Govern i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. És un pla superficial, buit de contingut i poc ambiciós, que queda molt lluny de les estratègies dels nostres veïns europeus per apoderar l’atenció primària com a pilar primordial del sistema sanitari públic. Fins i tot queda lluny de l’anterior pla de reforma del primer nivell assistencial, l’‘Estratègia nacional de l’atenció primària i salut comunitària’ (Enapisc) que, en termes generals, va generar unes expectatives favorables entre la comunitat sanitària. 

El nou pla passa de llarg sobre la realitat que es viu i es palpa en el primer nivell assistencial, obviant, per desconeixement o omissió, les necessitats de salut de la població. Si gairebé el 70% de les peticions de visita s'adrecen a les facultatives, ¿com és possible que no es dimensioni una dotació de professionals que permeti donar-hi resposta?

Novament, ens toca a les metgesses protegir el dret dels nostres pacients a una atenció mèdica digna i segura, amb un temps de visita adequat a les necessitats i a la nova realitat que ens ha portat la pandèmia de la Covid, així com vetllar perquè es duguin a terme les derivacions i les visites presencials en altres nivells assistencials.

S’ha perpetuat la dificultat de la ciutadania per accedir a la seva metgessa de referència. Hem reiterat en més d’una ocasió, i sobretot en els últims mesos, que volem atendre la població assignada, que s’ha de dimensionar la plantilla a les necessitats actuals, però els nostres gestors sanitaris no ho han tingut en compte i no han pres cap mesura al respecte. L’única acció de continuïtat que observem és un maltractament cap a l’atenció primària, en general, i cap a les facultatives, en particular. 

El dèficit de metgesses no té cap altra causa que la manca de planificació per part dels gestors i polítics. L’atenció primària no sedueix les facultatives que majoritàriament opten per altres especialitats, o bé per marxar a altres comunitats o a països amb millors condicions laborals i retributives, i més reconeixement social.

Aquest dèficit crònic de professionals provoca que les noves funcions derivades de la crisi del coronavirus perjudiquin la prestació de l’assistència als CAP. Les facultatives, quan poden, visiten pacients propis i també d’altres companyes. Aquest fet, de nou, incrementa la sobrecàrrega de feina i, en conseqüència, empitjora l’accessibilitat al primer nivell sanitari.

Però ningú explica aquesta realitat i ens trobem desemparats davant les comprensibles queixes dels pacients. Els gestors ens situen entre l’espasa i la paret, entre la planificació negligent que enfonsa dia a dia l’atenció primària i la demanda creixent d’atenció presencial per part de la població. I no, Metges de Catalunya (MC) no vol anar sempre a la contra i posar pals a les rodes perquè «és el nostre paper» com a sindicat. La voluntat de sumar, col·laborar i participar de la nostra organització està més que contrastada i es manté, tot i el constant desencís. 

Projectes amuntegats

Però són molts, massa, projectes de reforma amuntegats sobre la taula que mai passen de la fase de deliberació, les fotografies i l’intercanvi infructuós de documents. Cap dels plans de reforma dels darrers 20 anys s’ha executat o desenvolupat com s’havia anunciat. La desconfiança és conseqüència de l’experiència i la frustració acumulada.    

Per tot això, les facultatives tornem a dir prou. Ja n’hi ha prou de maltractament continuat i de deixadesa de funcions. A la desprotecció que van viure durant la primera part de la pandèmia s’afegeix ara la resposta insatisfactòria del nou pla estratègic. Tot plegat no ens deixa un altre camí que la represa de les mobilitzacions. Per revertir les retallades, garantir la qualitat i l’accessibilitat, i per assolir unes condicions laborals i retributives dignes.

Notícies relacionades

Si per al Govern i Salut no som una prioritat, de ben segur que l’atenció primària seguirà funcionant sense problemes si les facultatives anem a la vaga. Des de MC, animem tots els professionals mèdics del primer nivell assistencial a tornar a la lluita per defensar l’exercici de la professió de manera justa, digna i respectuosa, evitant el desmantellament de l’atenció primària de salut.

Javier O’Farrill i Elena Bartolozzi són president i secretària, respectivament, del sector Primària ICS de Metges de Catalunya