IDEES

Els tres peus del gat

Permetin-me que avui jugui amb les paraules. Que les faci volar pels aires com faria un malabarista i les torni a recollir al palmell de la mà, confoses les unes amb les altres, marejades potser, per la velocitat i l'altura del vol sobtat.

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp50049166 barcelona 25 09 2019 quim torra en el debate de pol tica gen200913180512

zentauroepp50049166 barcelona 25 09 2019 quim torra en el debate de pol tica gen200913180512 / FERRAN NADEU

Permetin-me que avui jugui amb les paraules. Que les faci volar pels aires com faria un malabarista i les torni a recollir al palmell de la mà, confoses les unes amb les altres, marejades potser, per la velocitat i l’altura del vol sobtat. 

Per lleu que sigui el coneixement d’idiomes, és fàcil saber que el vocable anglès ‘cat’ té la seva traducció exacta en l’espanyol ‘gat’ i en el català ‘gat’. I que en la pronunciació catalana, amb un molt semblant cop de coll, ‘gat’ i ‘cat’, arriben a assimilar-se, i fins a confondre’s.

El que ve succeint a Catalunya entre el PdeCat i JuntsxCat podria qualificar-se, doncs, com a una ‘baralla de ‘cats/gats’ o, doblant la traducció al castellà, com una baralla de gats. Tot el que té gat a casa sap com comencen, però mai com acaben, aquest tipus de baralles. I sap també (¡oh, casualitat!) que els gats són tremendament territorials i que els seus enfrontaments se solen produir, gairebé sempre, per aquest motiu. Res que no vegem diàriament.

I ara resulta que a aquests dos cats se n’hi ha sumat, aquests dies, un tercer: Cayetana Álvarez de Toledo, que ha assentat el seu campament al nou canal CATilinarias de YouTube. La diputada del PP no només fa seu el títol de les diatribes de Ciceró (cosa que anuncia sucoses andanades verbals), sinó que també planta a dalt de tot les inicials del seu nom i primer cognom, que són, per molt que li irriti a més d’un, una C, una A i una T, és a dir CAT. Una sigla que (embolica que fa fort) també ho és de Catalunya.  

Notícies relacionades

Cayetana enarbora, desafia, l’estendard CAT. I recorda, esgrimint raons i per si a algú se li ha oblidat, que el seu actual escó de diputada al Congrés el va aconseguir a Catalunya, encapçalant la llista del PP per Barcelona.

En l’arxiconegut musical ‘Cats’ els felins Demeter i Macavity lluiten per una qüestió de domini fins a deixar arruïnat i sense llum el carreró que habiten. I enmig del desastre apareix Grizabella, la gata marginada, que és acollida de nou i elevada al cel dels gats mentre tots canten el popular tema Memory, on es diu: «Every street lamp/ seems to beat/ a fatalistic warning».