LLIBERTAT CONDICIONAL

La tornada a l'aula

Hi ha escolars víctimes de 'bullying' i de violència masclista que temen l'inici del curs

2
Es llegeix en minuts

zentauroepp53690706 una alumna camina por un pasillo del colegio alameda de osun200903112343 / Jesus Hellin

zentauroepp53690706 una alumna camina por un pasillo del colegio alameda de osun200903112343
Students wearing protective face masks sit in a classroom at a flemish secondary school during its reopening in Brussels, as a small part of Belgian children head back to their schools with new rules and social distancing measures, during the outbreak of the coronavirus disease (COVID-19), in Brussels, Belgium, May 15, 2020. REUTERS/Yves Herman
zentauroepp20263665 la garriga 07 09 2012 el instituto vil la romana hara jornad200505123239

/

El 14 de novembre del 2007, Svetlana Orlova va acudir, enganyada, a un programa de televisió. Li havien dit que rebria un missatge de la seva família. Feia temps que l’Svetlana no els veia i tampoc tenia possibilitat de fer-ho perquè el seu exnòvio s’havia quedat els seus diners. 

Va anar al programa amb il·lusió, pensant que potser la productora hauria portat la seva mare des de Rússia. Però es va trobar amb el Ricardo. Davant de tot Espanya, ell li va demanar matrimoni. Plorava sense parar. L’Svetlana va haver d’estar al seu costat dues llargues hores.

El públic es va posar a favor del Ricardo, però l’Svetlana li va dir que no. El Ricardo va reconèixer que era molt gelós i que seguia l’Svetlana pel carrer. Fins i tot havent admès això, fins i tot amb una ordre d’allunyament imposada, fins i tot sabent que el Ricardo tenia una condemna en ferm per maltractament, ningú va pensar a protegir l’Svetlana.

No era la primera vegada que el programa enganyava una dona que, amb l’esquer de la sorpresa, topava al plató amb un exviolent

No era la primera vegada que el programa enganyava una dona amb un motiu sorpresa i la convidada es trobava amb el seu ex violent. O un assetjador.  

Una altra noia, enganyada com moltes altres abans que ella, es va trobar com els seus presumptes amics explicaven, entre rialles, davant de tres milions d’espectadors, que ella era molt lletja però que tenia èxit amb els nois perquè era fàcil. I que li donaven un ultimàtum: o canviava d’aspecte i es maquillava o no sortien més amb ella. Ella va acabar plorant. 

La María del Mar, l’afectada, ha aconseguit que el vídeo es retirés de YouTube. Li ha costat anys i un bon advocat.

Cinc dies després de la seva aparició a la televisió, el Ricardo va degollar l’Svetlana al portal de casa seva. Va dir que s’havia sentit molt humiliat perquè l’Svetlana el va posar en ridícul davant de tot Espanya. La productora no ha hagut d’assumir responsabilitats o indemnitzar la família.

La Victoria, assetjada a l’escola, va trobar un salvavides a casa seva gràcies a la Covid-19: menjava, dormia i estudiava millor

Fa poc, a la ràdio, el pare d’una nena assetjada en una escola de Madrid explicava com, quan els pares van anar a queixar-se a la professora, a aquesta no se li va ocórrer res millor que organitzar una «assemblea». Els assetjadors van escriure una carta i la van llegir en veu alta. Anaven enumerant insults i vexacions a la noia: tonta, manaire, creguda, fas pudor. Un altre cop, assetjament legitimat.  

La Victoria, la nena, explica que va trobar un salvavides a casa seva gràcies a la Covid-19: menjava, dormia i estudiava millor. Li fa por tornar a l’aula.

El Ricardo tenia controlada l’Svetlana mitjançant un sistema de localització al mòbil. La Guàrdia Civil ha alertat d’un repunt de violència de gènere entre adolescents. Adverteix que és habitual que les parelles utilitzin aquest tipus de programa per controlar, i que les relacions es regeixen pels mateixos paràmetres del que el Ricardo (i el programa) entenia com a amor: control, dominació i submissió.

La Paula també té un rastrejador al mòbil. No s’atreveix a deixar el nòvio que l’hi ha instal·lat perquè ell li ha fet fotos íntimes i l’amenaça de fer-les córrer. Tampoc vol tornar a classe.

Notícies relacionades

La Paula i la Victoria tenen certificat mèdic, baixes per ansietat. Però cap de les dues està malalta. És la societat qui ho està.