La lluita contra la Covid

Etapa final, aprenguem a conviure amb el coronavirus

L'atenció primària i la salut pública han d'ocupar la centralitat que exigeix el moment actual de la pandèmia

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp54377675 coronavirus200806133150

zentauroepp54377675 coronavirus200806133150

La gran diferència entre la pandèmia actual de la Covid-19 i les pandèmies passades, com la grip del 1918, és que ara disposem d’un sistema de ciència i innovació robust, interconnectat globalment, que raonablement ens permetrà disposar d’una vacuna segura i efectiva en pocs mesos. Treure els sants en processó és ja només motiu per fer acudits, mentre confiem en la feina que es fa als centres de recerca. Afortunadament, des de fa ja un temps, hem après a mirar la terra en lloc del cel per resoldre els nostres problemes mundans.

La informació que ens proporcionen les revistes científiques de referència internacional, els resultats de les quals estan disponibles per a l’escrutini d’altres investigadors, que competeixen per aquests mateixos resultats, són esperançadors. El repte llavors, i és una tasca de la política, serà garantir un accés que respongui a prioritats sanitàries, i no a privilegis econòmics que aprofundeixin encara més les desigualtats socials en salut. I perquè això no passi s’ha de començar ja a organitzar aquesta distribució als grups de més risc, i a poc a poc a la resta de la població fins a arribar a una cobertura que garanteixi la immunitat de grup. El funcionament a ple rendiment de l’Agència de Salut Pública, que tots diem que és una prioritat, és un requisit per arribar a aquest objectiu.

Encara queden setmanes d’incertesa

Però fins a arribar a aquell moment, que tots desitgem, encara queden dies i setmanes d’incertesa i sofriment. Més encara quan hem tardat tant a comprendre que per prevenir la pandèmia s’ha de sortir dels hospitals. El nostre sistema sanitari pateix una excessiva centralitat dels hospitals. Per descomptat que, a l’inici de la pandèmia, el mes de març, aquesta centralitat era necessària, ja que el que teníem davant eren malalts, molts greus, que s’havien d’atendre i tractar, amb els escassos recursos disponibles. Però ara el més convenient no sembla ser construir nous hospitals, auxiliars als ja existents, com planeja el Departament de Salut de Catalunya.

Notícies relacionades

L’atenció primària i la salut pública han d’ocupar la centralitat que exigeix l’actual etapa de la pandèmia. Els cribratges i la detecció de casos, la majoria asimptomàtics o amb símptomes lleus, juntament amb el seguiment dels contactes, han d’arribar als barris, i fins i tot a les cases, a fi de controlar la cadena de transmissió. Ara han de ser les escoles i les empreses, que ja ho eren, el focus central de les activitats preventives.

Els protocols acordats per les administracions educatives i sanitàries per mantenir l’activitat escolar, gestionant adequadament la prevenció i els possible brots que vagin apareixent, mostren el full de ruta per als pròxims mesos. Els professors i personal d’administració dels centres d’ensenyament, igual com els sanitaris, mereixeran el nostre reconeixement, ja que ara són els que assumeixen la major part del risc. Per descomptat, han de comptar amb els recursos i recolzaments necessaris. No necessitem herois, només professionals que assumeixen la seva responsabilitat.