CONTROVÈRSIA A LES XARXES

Navratilova i la polèmica de les dones trans

El debat no vol ni eliminar ni minimitzar els problemes d'aquest col·lectiu, sinó reivindicar els espais que tant ens ha costat aconseguir a les dones

1
Es llegeix en minuts
navratilovaok

navratilovaok

Les xarxes s’han fet ressò ara a Espanya de la polèmica que va generar Martina Navratilova després de la publicació d’una columna d’opinió a ‘The Times’: «Les regles per als atletes trans recompensen els tramposos i castiguen els innocents». Es referia al fet que persones trans femenines, és a dir, nascuts home però que es consideren dones, tot i que «biològicament continuen sent homes», en paraules de la tennista, competeixen de forma «injusta» contra dones en esdeveniments esportius.

«No tinc problema a dirigir-me a una dona transgènere –assenyala– en la forma que prefereixi, però no m’agradaria competir contra ella». Mesos abans ja havia assenyalat a les seves xarxes: «No pots designar-te dona i competir contra les dones, hi ha d’haver alguns estàndards, i tenir un penis i competir com a dona no encaixaria en aquest estàndard».

El COI obliga que les esportistes trans se sotmetin a tractaments hormonals per reduir nivells de testosterona, que es comproven abans de competir, obliga també que la identitat de gènere no es canviï en un mínim de quatre anys. No obstant, per a la tennista, aquesta mesura és insuficient. «La simple reducció dels nivells hormonals, un criteri que la majoria dels esports han adoptat, no resol el problema», i afegeix «un home acumula densitat muscular i òssia, així com un major nombre de glòbuls vermells que transporten oxigen al llarg de la seva vida», conclou Navratilova. La competència, és clar, és deslleial.

Notícies relacionades

La polèmica està servida i de segur l’hauríem vist en els posposats JOCS OLÍMPICS de Tòquio per la crisi de la Covid-19.

Una polèmica que no vol ni eliminar ni minimitzar els problemes del col·lectiu trans, sinó reivindicar els espais que tant ens ha costat aconseguir a les dones i assenyalar la necessitat de buscar noves fórmules per a altres col·lectius. Un conflicte en l’esport que serà un de tants als quals assistirem si, tal com planeja el Ministeri d’Igualtat, el sexe se l’autodetermina cadascú segons consideri en cada moment.