Anàlisi

Per no cremar-se

El teletreball ha funcionat, però s'ha de regular perquè sigui voluntari i es respectin els horaris i temps

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp53937241 teletrabajo200630134932

zentauroepp53937241 teletrabajo200630134932 / DAVID CASTRO

Els resultats indiquen que el teletreball en temps de confinament funciona. Però semblen necessàries mesures de conciliació, un protocol per gestionar el temps personal i professional. Aquesta és una de les conclusions del recent informe ‘Teletreball en temps de Covid’ realitzat per EADA Business School.

L’enquesta, feta entre el 16 d’abril i el 8 de maig, recull les impressions de gairebé 600 professionals, directius i empleats de Catalunya, que l’han practicat. Ha comptat amb la col·laboració dels investigadors i estudiants de l’MBA Edgar Quero i Luciano Strucchi.

Es tractava de conèixer com treballaven les persones en un context inèdit, l’equilibri entre vida personal i professional, el seu nivell de satisfacció i quin futur entreveuen a aquesta modalitat. La primera conclusió és que el teletreball ha suposat un augment de la jornada laboral per a gairebé la meitat dels empleats. Malgrat això, a gairebé un 80% li agradaria continuar teletreballant.

El treball intel·lectual i les reunions per videoconferència han ocupat la major part del temps i per a això la gran majoria dels enquestats considera que, en general, ha rebut el recolzament de les seves organitzacions. No obstant, la implantació obligada d’aquesta modalitat ha posat en relleu alguns inconvenients com les interrupcions, un espai físic inadequat per treballar, una preocupació latent per la magnitud de la crisi o els problemes de connectivitat. La dificultat a l’hora de separar la vida professional de la personal augmenta per als qui tenen persones al seu càrrec, especialment per a les dones.

Els resultats revelen que, a llarg termini, és important implementar mesures de conciliació i gestió del temps per evitar el ‘burn-out’. Per això, aconsellaria que per introduir-lo en el futur es faci de forma moderada, voluntària, i gradual. S’han d’establir rutines i treballar per blocs, no en horari seguit. Cal parar a meitat de la jornada per fer esport o altres activitats i evitar un excés de videoconferències: no més de dues al dia i fixar un límit d’accés a l’email/whatsapp de feina.

Notícies relacionades

És absolutament necessari poder acordar les pautes de treball amb el teu equip i/o el teu supervisor igual com tenir moments de transició entre activitat professional i

familiar. El teletreball ha vingut per quedar-se, és segurament la frase més repetidament últimament. Però no és igual si ve imposat que pactat. I això implica conèixer més a fons per les empreses què significa i que suposa teletreballar i establir la necessària confiança entre les parts, respectant els temps de cadascú i no oblidant que l’eina podria convertir-se en una arma de doble tall. Sembla que ha arribat l’hora de regular-lo i és quan comencen les discrepàncies. Haurem d’assumir que tot no serà com abans però que el que vingui s’haurà de pactar i això és el que sembla més difícil.