Al comptat

La incompetència no té ideologia

Després de reclamar insistentment competències, la gestió del Govern resulta manifestament millorable

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp54099337 grafcat9436  barcelona  13 07 2020   el presidente de la gen200713132709

zentauroepp54099337 grafcat9436 barcelona 13 07 2020 el presidente de la gen200713132709 / Toni Albir

Un escup al cel i el líquid li cau a tota la cara. L’altre dia un empresari ho recordava a l’analitzar l’actuació del Govern en vista dels brots de coronavirus a Barcelona, l’àrea metropolitanaLleida i la comarca del Segrià, entre altres zones. Tant que van criticar l’Executiu de Pedro Sánchez, tants consells que donaven... I els ha caigut l’escopinada en plena cara.

No seré jo qui es posi al capdavant de les crítiques en una situació complexa i que, després d’un dur confinament que ha afectat moralment la societat i econòmicament els negocis, s’ha de gestionar amb precisió quirúrgica (mai millor dit). La veritat és que aquells que no han de gestionar sempre atresoren les millors fórmules. 

El Govern de Quim Torra, immers en una batalla entre socis i defensant principis legítims però poc pràctics, ha caigut en la seva pròpia trampa: Exigia competències i ara que les exerceix ho fa de forma manifestament millorable. Volies competències, doncs aquí les tens, han de pensar a la Moncloa.

Ningú s’ha de rentar les mans en vista dels errors aliens que afecten tothom. Ni tan sols l’oposició. Tots naveguem al mateix barco. L’acord que va segellar el Govern aquesta setmana amb els agents socials podria anar en la necessària direcció de la unitat. Tot i que amb una aroma ambiental d’eleccions autonòmiques, no és sobrer adquirir compromisos i teixir consensos. Tot i que amb retard, seran benvinguts. 

Ara toca gestionar amb la màxima eficàcia, no només per frenar la propagació de la Covid-19, una cosa essencial, sinó per evitar una hecatombe econòmica a causa de decisions confuses i erràtiques. En ple estiu, les caixes dels negocis són més plenes de teranyines que de diners i torna el pessimisme.

Després de setmanes de silenci, el Cercle d’Economia ha sortit a la palestra per reclamar que s’aprofitin els fons europeus per modernitzar i alhora descentralitzar el poder econòmic. I al Govern que surti de les urnes (donant l’actual per liquidat), li exigeix que gestioni i deixi d’actuar de manera que fa perdre «temps i ambició» a Catalunya.     

Notícies relacionades

Els senyals d’alerta tornen. Foment del Treball adverteix que un altre confinament seria letal. Ara per ara, es poden obrir els negocis, però es demana a la població que s’enclaustri. Cal gestionar amb més precisió. Hi ha errors que no es poden repetir tenint en compte els precedents de la pandèmia fins al juny.

Està molt bé tenir competències, quantes més millor, però de la mateixa manera que fer-ho bé no sempre té a veure amb ser d’esquerres  o de dretes, fer-ho malament o ser incompetent tampoc està lligat a una o una altra ideologia.