LA CLAU

Torra, contra Hegel i Marx

El president d'una Generalitat trencada i fossilitzada des de molt abans de l'eclosió del virus es regira inquiet. Fica pressió a ERC i treu del calaix de les grans idees..., ¡un altre referèndum! ¿Què pot sortir malament?

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp53485901 pla mitj  del president de la generalitat  quim torra  asseg200521111846

zentauroepp53485901 pla mitj del president de la generalitat quim torra asseg200521111846 / Job Vermeulen Parlament

Les restriccions es van aixecant. Els cuiners tornen als fogons i els nens, als parcs. Els amics se citen en revetlles amb aroma de pólvora i salnitre, però tot continua embolicat en un halo fantasmagòric. És difícil desprendre’s de la pell de la irrealitat.

El món convulsa. La pandèmia omple els cementiris i propulsa una depressió econòmica que farà història. L’emperador d’Occident és una broma de mal gust, un esperpent davant el desafiament geoestratègic, econòmic, tecnològic i cultural d’Orient. Europa intenta esmenar la seva insolidaritat punyent de l’última dècada i mitja. La patronal i els sindicats espanyols fan vots per un compromís social i Sánchez amplia, mal que bé, el seu marge hipotètic d’aliances de cara als Pressupostos de la reconstrucció. A Catalunya, el president d’una Generalitat trencada i fossilitzada des de molt abans de l’eclosió del virus es regira inquiet. Torra posa pressió a ERC i treu del calaix de les grans idees..., ¡un altre referèndum! ¿Què pot sortir malament?

Menú del dia

Notícies relacionades

La història, com va establir el filòsof alemany Hegel, mostra una marcada tendència a repetir-se. El seu compatriota Marx el va esmenar després a El 18 brumari de Louis Bonaparte amb la idea que la història passa la primera vegada en forma de tragèdia i es repeteix amb formes de farsa. Però cap dels dos alemanys universals va apuntar que la història pot passar la primera vegada com a farsa i la segona, també. Torra ha desenquadernat de cop Hegel i Marx.

A Catalunya no hi ha Govern, hi ha propaganda. Això no és un efecte sobrevingut del coronavirus: és el menú del dia des de fa gairebé una dècada. La tardor portarà eleccions autonòmiques. Abans d’acabar amb Hegel i Marx, Torra havia suggerit a alguns líders de l’oposició que no esperarà a la ratificació de la seva condemna per cridar a les urnes. Fins aleshores, i probablement després, també menú del dia i ració doble.