La clau

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp53333493 ciudadanos  citizens  party leader ines arrimadas attends a 200612180119

zentauroepp53333493 ciudadanos citizens party leader ines arrimadas attends a 200612180119 / J J Guillen

Ciutadans s’ha anat allunyant gradualment de la foto de Colón, amb el PP i Vox, a què la va arrossegar el seu dimissionari líder, Albert Rivera, i de l’oposició radical a Pedro Sánchez, a qui li va negar el pa i la sal. No ha hagut de ser fàcil, perquè el simple fet que hagin continuat recolzant les pròrrogues de l’estat d’alarma, quan els populars de Pablo Casado se’n van desentendre, li ha valgut crítiques dels mitjans conservadors i ha fet que alguns dels més radicals antisanchistes, Juan Carlos Girauta i Marcos de Quinto, entre ells, hagin abandonat el partit. Un fet que, d’altra banda, beneficia la seva presidenta, Inés Arrimadas, al sortir de la direcció els més intransigents.

Notícies relacionades

Tant Arrimadas com el portaveu, Edmundo Bal, han deixat clar que el seu vot a favor de les pròrrogues, de l’ingrés mínim vital, del decret de nova normalitat i qui sap si dels pressupostos generals, que ja seran els del 2021, no són un recolzament a Sánchez sinó a mesures que consideren necessàries per al «bé dels espanyols». Una actitud que beneficia el Govern, que obre el ventall d’acords i s’allibera de dependre sempre d’un soci tan volàtil com ERC, i posa en evidència el PP, més pròxim a les posicions de Vox que a les del centredreta que diu que representa.

Ara n’hi ha molts que comenten que diferent que hauria sigut la vida política després de les eleccions d’abril del 2019 amb un Cs centrat. Però el factor humà és important i Rivera va preferir unir la seva veu al cor de les tres dretes per pactar amb Sánchez. Podrien haver format un Govern sustentant en 180 escons, contra el criteri, això sí, de la militància socialista que cridava «amb Rivera no». O potser la seva disposició a pactar podria haver accelerat un acord PSOE/Podem. En qualsevol cas s’hauria evitat una repetició electoral, Cs no hauria perdut 47 escons i Vox en tindria 24 i no 52.

Temes:

Ciutadans