PECCATA MINUTA

El cinquè: mataràs

Trump, després d'haver gestionat el coronavirus com les residències catalanes, ara vol matar saquejadors a canonades

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp53618749 topshot   us president donald trump holds a bible while visi200602121734

zentauroepp53618749 topshot us president donald trump holds a bible while visi200602121734 / BRENDAN SMIALOWSKI

L’Iván Redondo de Donald Trump va tenir una idea: mostrar al planeta el seu cap brandint un exemplar de la Bíblia de tauleta de nit d’hotel; potser la urgència del missatge no li va fer reparar que el llibre més llegit del món, amb l’Alcorà i el ‘Quixot’ trepitjant-li els talons, està ple d’odis, matances i plagues. Si s’hagués pres el seu temps, potser la imatge elegida hauria sigut la del tenyit president –com Charlton Heston al Sinaí– dalt de l’Empire State Building –com King Kong– mostrant la taula dels seus nous 10 manaments. El cinquè: mataràs.

Diuen que s’ha de ser nord-americà per comprendre les raons dels votants de Trump, però també existeixen per les nostres terres homes i dones del Far West que estan per la llei del rifle contra el que és diferent o estranger. El que més separa Europa d’Amèrica del Nord, Atlàntic a part, és, en paraules de George Clooney, que «la ira i la frustració que veiem una vegada més als nostres carrers és només un recordatori que hem crescut molt poc com a país des del nostre pecat original de l’esclavitud. Aquesta és la nostra pandèmia. Ens infecta a tots i en 400 anys encara no hem sabut trobar una vacuna».

Notícies relacionades

Ja sabem com són les comparacions, però en el nostre procés també es temia o anhelava un mort, que per fortuna no va existir. L’antiracisme americà ja el té en la figura de George Floyd, afroamericà de 46 anys nascut a Houston, Texas. ¿Amèrica per als americans? L’assassinat de Floyd porta al de Luther King, així com la ràbia incontinguda i la creixent misèria condueixen a cremar cotxes i a destrossar aparadors i comerços.

El pandèmic president, després d’haver gestinat el coronavirus com les residències catalanes, ara vol matar saquejadors a canonades, i fins i tot la pèrfida CIA, tan criticada des de dins en les sèries de Netflix, Movistar, Amazon, HBO... es pregunta si no és a ell a qui s’hauria de detenir per pixar gasolina a les fogueres. La CIA, agradi o no, és una central d’intel·ligència, terme que el pocatraça Donald només sap aplicar als seus interessos particulars. Si Amèrica del Nord el torna a votar, la Xina i Rússia seran dos paradisos terrenals.