La clau

Soroll de cassoles

Les manifestacions estan lluny de ser multitudinàries com tampoc sembla ser majoritari el recolzament dels madrilenys a les presses d'Ayuso

1
Es llegeix en minuts
Concentración de protesta contra el Gobierno y el estado de alarma, en el barrio de Salamanca de Madrid, el 14 de mayo.

Concentración de protesta contra el Gobierno y el estado de alarma, en el barrio de Salamanca de Madrid, el 14 de mayo. / EUROPA PRESS / JESÚS HELLÍN

Als barris acomodats del centre de Madrid cada nit ressonen les cassoles en protesta contra el Govern, al qual ratllen de «lliberticida», «autoritari» i «socialcomunista» per «decretar» l’estat d’alarma. Per això centenars de votants del PP i de Vox surten al carrer –van començar al de Núñez de Balboa i s’estenen com bolets– trencant les normes del confinament, en una rebel·lió que els líders de les dretes aclamen, obertament o tàcitament.

No són gaires, però són sorollosos. Tot i que si són certes les advertències a Pedro Sánchez de la presidenta de la Comunitat, Isabel Díaz Ayuso, que els esperona, quan la gent pugui sortir al carrer «allò de Núñez de Balboa serà una broma». Mentre això arriba, si arriba, les manifestacions estan lluny de ser multitudinàries, com tampoc sembla ser majoritari el recolzament dels madrilenys a les presses d’Ayuso, i de qui colpegen les cassoles, per acabar amb la quarantena.

Notícies relacionades

Un sondeig de Metroscopia conegut la setmana passada reflectia que un 77% dels madrilenys està a favor de quedar-se en la fase 0 –en un percentatge tan alt hi ha d’haver necessàriament molts votants conservadors–, i només un 20% a favor de passar a la fase 1. Aquí la presidenta no troba recolzament per al seu enfrontament amb el Govern, que acusa de frenar la desescalada per criteris polítics i perquè vol arruïnar Madrid. Encara sort que Sánchez és madrileny, imaginin que diria si fos català.

No tot és Núñez de Balboa ni allò de Núñez de Balboa és tan important per molt que espanti. Però sembla que Pablo Casado està confonent aquesta minoria radical amb la posició de la majoria dels electors del PP, molt més moderada. Fer seguidisme de Vox només li servirà per regalar-li el centre a Ciutadans i renunciar a consolidar-se com a alternativa. La política és difícil en els temps del coronavirus.