LA CLAU

Sense pla B

Sánchez necessita dialogar, i no només per necessitat: buscar la complicitat de tots els partits seria una mostra de lideratge

1
Es llegeix en minuts
El presidente del Gobierno, Pedro Sánchez, durante una por videoconferencia con los presidentes de las comunidades autónomas, el 12 de abril.

El presidente del Gobierno, Pedro Sánchez, durante una por videoconferencia con los presidentes de las comunidades autónomas, el 12 de abril. / EFE / BORJA PUIG DE LA BELLACASA

Segurament Pedro Sánchez té raó quan diu que no hi ha alternativa a l’estat d’alarma si es vol que el desconfinament vagi bé. El dolent és que ho afirmi quan els seus socis d’investidura –el PNB, ERC, Bildu i BGN– s’han mostrat disposats a votar en contra de la pròrroga en el Congrés i quan el PP també apunta que rebutjarà l’extensió d’aquesta mesura excepcional. És a dir, quan es troba entre l’espasa i la paret i, segons les seves pròpies paraules, sense pla B. 

El president sap que, més que a crucials diferències de fons, aquestes posicions responen a l’enuig dels partits polítics, que se senten menystinguts perquè s’assabenten de les seves decisions quan el veuen a la televisió. Però Sánchez no sembla, de moment, disposat a negociar amb anticipació les mesures que adopta. 

Notícies relacionades

No obstant, per reconquistar la confiança de nacionalistes i independentistes ha ofert a les autonomies la «cogovernança» de la desescalada i 16.000 milions no reemborsables per reforçar la sanitat pública i els ajuts socials. Mesures, d’altra banda, necessàries i lògiques en un estat descentralitzat com l’espanyol. A Pablo Casado, no obstant, només li transmet apel·lacions a la responsabilitat, una cosa que hauria de ser inherent en un partit de govern com el PP, que a més té aquesta responsabilitat, governar, en importants comunitats autònomes.

Es pot entendre que al president li costi parlar amb els partits de l’oposició que, a excepció de Ciutadans, estan jugant a erosionar l’acció del Govern, convençuts que les crisis sanitària, econòmica i social se’l carregaran. No tenint majoria en el Congrés, ni pla B, Sánchez necessita vèncer aquesta molèstia i dialogar. Però fins i tot si la tingués, buscar la complicitat de tots els partits, per aparèixer com una pinya davant dels ciutadans, seria una mostra de lideratge.