Aute

Ha mort el gran poeta del quotidià per a diverses generacions. el trobador de l'eternitat dels nostres instants més íntims

1
Es llegeix en minuts
aute

aute

Entre el soroll del coronavirus va morir Luis Eduardo Aute. Els seus familiars i amics, molts, l’han plorat en ple confinament. L’autoritat dels crítics, amb el mestre Jordi Bianciotto al capdavant, ha dirimit el lloc que mereix al panteó de la música, de la pintura, del cine i, en definitiva, de la poesia. Però l’orfandat ens la quedem els fans. Aquests que mai li vam donar la mà ni vam conversar amb ell ni el vam poder abraçar, però que el plorem perquè hem perdut el nostre confident, el nostre coaching, el nostre conseller, espiritual i terrenal. Un místic carnal, com el va definir un dels seus amics, el pintor Fernando Bellver, al documental Auterretrato.

Molts tenen un vers d’Aute gravat en tots els grans instants de les seves vides: quan es van enamorar, quan els van deixar, quan van tornar a intentar-ho, quan van trencar amb els pares, quan van fer l’amor, quan es van convertir en descreguts, quan es van casar, quan van néixer els seus fills, quan van ser infidels, quan es van divorciar, quan van haver de dir-los als seus fills que el món no era com el seu món, quan van xocar amb la mort, quan van assaborir la llibertat, quan van descobrir la bellesa, la injustícia o la mentida. Aute ha sigut el gran poeta d’allò quotidià per a diverses generacions. No un poeta de la banalitat, com van creure equivocadament les primeres discogràfiques que el van fitxar, sinó el trobador de l’eternitat dels nostres instants més íntims. De manera que davant de qualsevol adversitat o alegria de la vida, sempre tenim un vers d’Aute amb què segellar el nostre record. Les seves cançons, les seves pel·lícules, els seus quadros i els seus ‘poemigas’ ens continuaran acompanyant. El que se’ns n’ha anat és la seva mirada, el seu batec amb què entendre les coses que portarà el futur. Allà és on els seguidors ens quedem orfes, igual que la seva família i els seus amics. Els versos d’Aute serveixen fins i tot per acompanyar l’absència d’Aute, el que no està tan clar és que puguem entendre el futur sense Aute. Va dedicar la seva vida a resoldre aquest gran enigma. Ens va ajudar a viure’l millor, però el futur serà més difícil sense el seu batec. Ens queda la seva música... i els seus versos.