CARTA OBERTA D'ALCALDES I ALCALDESSES SOCIALISTES DEL BAIX LLOBREGAT

President Torra, posi's al capdavant

3
Es llegeix en minuts
zentauroepp52950792 paciente200328130542

zentauroepp52950792 paciente200328130542 / Felipe Dana

Molt Honorable President,

Som un grup d’alcaldes i alcaldesses que, en aquests moments, des de la màxima lleialtat i sense ànim de fer retrets, volem pensar en el present i el futur més immediat de la salut de la nostra ciutadania i oferir la nostra col·laboració.

El nostre sistema sanitari públic hospitalari es troba del tot desbordat pel Covid-19. Les residències de gent gran estan desateses i amb necessitats urgents i immediates. Estem parlant de falta de material, manca d’equips d’atenció residencial i de falta d’interlocució amb el departament competent.

Fa dies que els alcaldes i alcaldesses venim oferint hotels al Cat Salut perquè puguin ser un espai de transició per a pacients que surten de l’hospital, continuen malalts però en un estat més lleu i no poden tornar a casa seva.

També els professionals de la salut fa més de 15 dies que demanen hotels a prop dels hospitals per descansar després de llargues jornades laborals.

Així mateix, coneixedors dels nostres municipis, que ofereixen bones infraestructures, des de fa dies reclamem la instal·lació d’hospitals de campanya equipats amb llits per a aquells pacients malalts que no poden ser a casa seva.

Hi ha persones grans que s’estan morint en les nostres residències amb un gran patiment. Estem arribant al punt d’haver d’atenuar la simptomatologia a aquestes persones per avisar el seu patiment, ja que no és possible traslladar els serveis d’urgències i el sistema sanitari no respon.

Veiem amb preocupació com les direccions dels hospitals estan prenent decisions, de vegades sense el recolzament de la Generalitat i sense una coordinació ràpida i eficaç. De fet, després de 15 dies es comença a posar en marxa algun hotel al servei de pacients d’hospitals i de professionals de la sanitat, quan això, des d’un ànim constructiu, pensem que s’hauria d’haver fet fa dues setmanes.

La infraestructura de l’administració local no s’està aprofitant. La Generalitat no està fent cap xarxa amb els ajuntaments, que tenim la màxima experiència a atendre des de la proximitat a la ciutadania. I ho diem perquè les reunions de coordinació que s’han produït recentment s’han convocat a instàncies del món local.

En canvi, després de tot el treball que estem fent i de l’ajuda que volem deixar, hem rebut una carta de la Direcció General de Protecció Civil que ens recorda que no és funció dels municipis la determinació de les necessitats de desplegar hospitals de campanya o d’altres recursos similars.

President, ha de ser conscient que la ciutadania de tots els pobles i ciutats de Catalunya està vivint una situació d’angoixa i de malaltia real que s’emporta vides en absència dels familiars més íntims.

Els pròxims dies, l’univers de malalts i les necessitats de llits seran molt més grans. I això ens obliga a donar el 100% de nosaltres mateixos. No podem continuar com aquests últims dies, amb actitud dubtosa i poc eficaç. Per això, President, li proposem que, de manera definitiva, es posi al capdavant de la situació a Catalunya. Utilitzi tots els recursos, també els dels ajuntaments; constitueixi un Comitè d’Emergències sense partidisme polític, disposat a treballar nit i dia, per oferir solucions a les milers de veus que clamen auxili a Catalunya i que actualment no reben l’atenció que mereixen.

Els alcaldes i les alcaldesses, així com també milers de persones i d’empreses solidàries, som al seu costat per a aquesta tasca. Necessitem, ara més que mai, que les decisions siguin encertades, es prenguin amb urgència, que el President de la Generalitat sigui al capdavant del Govern i del país, i que això es noti. Els catalans i les catalanes ho estem esperant.

Atentament,

José Ignacio Aparicio, alcalde de Cervelló

Antonio Balmón, alcalde de Cornellà de Llobregat

Enric Carbonell, alcalde de Sant Esteve de Sesrovires

Miguel Comino, alcalde de Sant Vicenç dels Horts

Pilar Díaz, alcaldessa d’Esplugues de Llobregat

Enric Llorca, alcalde de Sant Andreu de la Barca

Eva Martínez, alcaldessa de Vallirana

Maria Miranda, alcaldessa de Castelldefels

Lluïsa Moret, alcaldessa de Sant Boi de Llobregat

Jesús Narro, alcalde d’Abrera

Xavier Paz, alcalde de Molins de Rei

Josep Perpinyà, alcalde de Sant Just Desvern

Antoni Poveda, alcalde de Sant Joan Despí

Eduard Rivas, alcalde d’Esparreguera

Notícies relacionades

Carles Ruiz, alcalde de Viladecans

Raquel Sánchez, alcaldessa de Gavà