L'epidèmia, des de la veterinària

Coronavirus i animals de companyia

En el dia d'avui no hi ha cap evidència que les mascotes puguin transmetre el virus i, per tant, no hi ha cap justificació per prendre mesures contra els animals domèstics que puguin comprometre el seu benestar

3
Es llegeix en minuts
zentauroepp52894164 coronavirus200323174958

zentauroepp52894164 coronavirus200323174958 / Miguel Lorenzo

El nou coronavirus ha generat una crisi sanitària global que té conseqüències en tots els àmbits de la nostra vida. Està clar que tots els esforços se centren, i han de centrar-se, en la protecció de les persones, però moltes d’aquestes persones els preocupa quin paper poden tenir les mascotes en aquesta epidèmia.

L’aparent infecció d’un gos a Honk Kong va disparar les alarmes: ¿poden les mascotes patir la malaltia? ¿La poden transmetre? ¿Cal prendre precaucions o mesures especials? La por ha fet que a la Xina se sacrifiquin animals, a Itàlia han augmentat els abandonaments i sembla que a Espanya està començant a passar el mateix. ¿Hi ha alguna justificació per a aquestes conductes?

El missatge bàsic és clar: tal com ha dit l’OIE (World Organization for Animal Health), en el dia d’avui no hi ha cap evidència que les mascotes puguin transmetre el virus i, per tant, no hi ha cap justificació per prendre mesures contra els animals domèstics que puguin comprometre el seu benestar. Les principals organitzacions que segueixen i gestionen l’expansió de la malaltia (l’OMS, el CDC) i les organitzacions veterinàries mundials (WSAVA), són unànimes en aquest sentit.

¿Què sabem del virus del Covid-19 i els animals de companyia?

A partir del focus inicial, que va sorgir a la ciutat de Wuhan el desembre passat, l’expansió de Covid-19 està produïda per la transmissió entre humans.

El dia 26 de febrer es va informar d’un positiu lleu en una prova practicada al gos d’una persona amb Covid-19 a Hong Kong. En les primeres anàlisis, les mostres nasals i orals van ser positives lleus i en les dues últimes anàlisis totes les mostres van ser negatives. El gos, que en cap moment va presentar signes de malaltia, va ser retornat a la seva propietària. No es va poder determinar si el positiu es devia a la presència de partícules virals intactes (infeccioses) o fragments d’ARN (no transmeten la malaltia) o si el gos funcionava com a fomes (tenia partícules víriques per contacte amb el pacient com podria tenir-les qualsevol objecte). No es coneix cap altre cas similar en mascotes.

¿Hi ha una vacuna contra el coronavirus per a gats i gossos?

Els gats i els gossos poden estar afectats pel coronavirus. En general, es tracta d’alfa-coronavirus (un gènere diferent del beta-coronavirus, al qual pertany el SARS-CoV-2) que solen produir quadros digestius. Hi ha vacunes per coronavirus entèric caní i per coronavirus felí, però cap d’aquestes vacunes protegiria contra el virus que està provocant l’actual brot de Covid-19 i no té cap sentit vacunar gats i gossos per protegir-los d’aquesta malaltia .

Persones positives en Covid-19 i mascotes

Tot i que de moment no s’ha demostrat que les mascotes puguin tenir o transmetre la malaltia, encara ens queda molt per saber sobre el nou coronavirus i, per pura precaució, es recomana que les persones positives limitin el contacte amb les mascotes de la mateixa manera que ho fan amb les persones. Sempre que sigui possible, ha de ser un altre membre de la família qui se’n cuidi. Si la persona positiva hi ha de tenir contacte, s’ha de rentar les mans abans i després d’interaccionar-hi, i ha de portar mascareta.

¿He de portar la mascota al veterinari?

Els veterinaris, que anem amb compte en la salut dels animals per garantir, a més, la salut de les persones, continuem treballant per complir aquest compromís. Prenent totes les mesures de prevenció necessàries, l’Hospital Clínic Veterinari de la UAB continua atenent urgències de totes les especialitats i els casos que no es poden ajornar. Igualment, molts altres centres veterinaris continuen oberts.

Abans de portar la mascota al veterinari, és important trucar perquè programin la visita i li informin de les mesures a prendre: un sol acompanyant per mascota, esperar fora, mantenir la distància de seguretat, desinfectar-se les mans, etc. Els diferents col·legis oficials veterinaris disposen d’infografies  i textos informatius sobre tots els aspectes relacionats amb el Covid-19 i les mascotes.

Mascotes i confinament

Tot i que està permès passejar les mascotes seguint les indicacions pertinents, és important tenir en compte que el confinament, igual com afecta les persones, pot tenir conseqüències sobre les mascotes.

El Grup d’Etologia Clínica d’AVEPA ha publicat uns quants consells (www.gretca.com) per

mantenir el benestar dels animals domèstics durant el confinament i evitar problemes

Notícies relacionades

posteriors (com mantenir les rutines habituals a casa de gossos i gats, respectar la seva independència, fer passejos curts, utilitzant millor una corretja llarga que curta ...) que tots els propietaris de mascotes haurien de llegir.

*Doctor en veterinària. Hospital Clínic Veterinari de la UAB

Temes:

Coronavirus