Epidèmia i procés

Victimisme sense treva

Si el sistema sanitari a Catalunya entra en col·lapse no serà per culpa de Madrid després de 40 anys de gestió autonòmica. En realitat, temen que la societat catalana confiï més en el Govern d'Espanya que en la Generalitat

1
Es llegeix en minuts
undefined52059773 grafcat700  barcelona  31 01 2020   la consellera de salud  200131141613

undefined52059773 grafcat700 barcelona 31 01 2020 la consellera de salud 200131141613 / Andreu Dalmau

Ha sigut ingenu pensar que els polítics secessionistes davant de la brutal crisi sanitària i socioeconòmica provocada per la pandèmia planetària del Covid-19 donarien una treva al seu discurs victimista. Per desgràcia s’ha tornat a repetir el mateix que va succeir després de l’atemptat gihadista de l’agost del 2017. Llavors, en lloc de privilegiar la unitat davant el terrorisme, els líders del procés van llançar una campanya contra l’Estat i els seus ‘aparells’, a qui van acusar d’haver permès l’atemptat per desbaratar l’1-O, i fins i tot van insinuar que el CNI hi estava darrere. Ha sigut ingenu creure que a JxCat ERC dubtarien ara a intoxicar o mentir amb la condició de carregar contra el Govern del PSOE i Unides Podem per haver pres el comandament únic en la gestió de la crisi sense fer cap excepció territorial. L’encerta el ministre Salvador Illa a no polemitzar amb la consellera de Sanitat, Alba Vergés, a compte d’algunes falsedats de la Generalitat, com la que fa uns dies afirmava que el Govern espanyol estava requisant material sanitari per a Catalunya per tal de desviar-lo cap a altres zones. L’acusació era senzillament mesquina, la mateixa «mesquinesa» que caracteritza, com aquest dimecres explicava Ferran Monegal, gran part de la informació que està oferint TV3.

L’estat d’alarma imposa la cooperació entre administracions sota un principi jeràrquic i de lleialtat institucional a fi d’optimitzar els recursos i disciplinar tota la societat en la contenció de l’epidèmia. Això no és incompatible amb el funcionament descentralitzat i és així com s’està fent, tot i que els separatistes ho demonitzin amb l’argument que s’està imposant un 155 encobert. Si el sistema sanitari a Catalunya entra en col·lapse la setmana que ve no serà per culpa de Madrid després de 40 anys de gestió autonòmica. En realitat, temen perdre influència en la societat catalana i que es confiï més en el Govern d’Espanya que en el de la Generalitat per fer front al coronavirus. Amb el seu victimisme sense treva obliden que només units vencerem.