A les seves mans

Martínez Almeida ha decidit actuar i no baixar al xoc polític. Torra i Casado, no

1
Es llegeix en minuts
GRAF4923. MURCIA, 22/10/2019.- El alcalde de Madrid, José Luis Martínez Almeida, durante su intervención en un encuentro informativo celebrado este martes en Murcia. EFE/Marcial Guillén

GRAF4923. MURCIA, 22/10/2019.- El alcalde de Madrid, José Luis Martínez Almeida, durante su intervención en un encuentro informativo celebrado este martes en Murcia. EFE/Marcial Guillén / Marcial Guillén (EFE)

La pandèmia del coronavirus ens ha atropellat a tots, en el sentit que el que un dia semblava relativament greu, l’endemà resulta que era gravíssim. Tots els ciutadans, entre els quals, polítics i periodistes, hem anat reaccionant a cops. Per la dificultat que comporta gestionar guna cosa així, crec que és just reconèixer la tasca dels dirigents que ho estan fent bé. Al marge de la nostra responsabilitat personal, estem a les seves mans. Crec que entre tots aquests, destaca l’alcalde de Madrid. Almenys, ara mateix. José Luis Martínez Almeida és una persona que va arribar al càrrec un dia per casualitat, quan va dimitir Esperanza Aguirre. L’oposició s’ha rigut d’ell tot el que ha volgut i més, fins i tot amb malnoms relatius al seu físic. Una situació crítica és la que mesura de veritat la capacitat dels líders. Almeida ha anat prenent mesures sense fer escarafalls: tancar parcs, fumigar els carrers, permetre temporalment l’aparcament gratuït a la ciutat... I, alhora, ha concedit totes les entrevistes possibles. No s’amaga, que seria probablement el més fàcil, tot i que també el més equivocat.

El que m’interessa destacar especialment és que no entra en el xoc polític, en el qual sí que es refrega amb entusiasme el president de la Generalitat, Quim Torra. Per exemple, davant del desafortunat tuit de l’exconsellera Clara Ponsatí («De Madrid al cel»), l’alcalde va respondre que «l’odi no salva vides», que «junts sortirem endavant» i que «no hi ha cap minut per perdre». Davant de la possibilitat de criticar la gestió del Govern, l’alcalde ho descarta perquè ara això no «ens condueix a res». I no li tremola el pols per parlar sense mitges tintes de la situació. De fet, ha deixat clar que imposarà les restriccions que consideri necessàries. Un polític que en aquests moments decideix aparcar el xoc del dia a dia, em sembla interessant. Casado, per exemple, no ho ha fet. Ja vindran temps pitjors.