Igualtat

I ara, l'Església

El paper reservat a les dones en la institució és una anomalia impròpia dels temps que vivim

1
Es llegeix en minuts

undefined49359153 topshot pope francis c gestures as he speaks with a grou191003182641 / FILIPPO MONTEFORTE

undefined49359153 topshot   pope francis  c  gestures as he speaks with a grou191003182641
undefined14469171 barcelona  7 11 2010   viaje del papa  a barcelona  misa en 200123163015

/

«Venim de lluny. Som moltes. Diem 'prou'». Un missatge clar i contundent d’un col·lectiu de dones catòliques que des de la diversitat de procedències i a escala internacional han unit forces per dir «¡Alcem la veu!» per la igualtat i la no discriminació de les dones a l’Església.

I és que el paper reservat a les dones a l’Església és una anomalia impròpia dels temps que vivim. No hi ha res que ho justifiqui excepte la tradició d'uns quants segles (no de tota la vida) i cal un argument massa elaborat per desmuntar-ho.

Notícies relacionades

Hereves de mil dones abans que elles, de col·lectius com el de Dones a l’Església que reivindiquen un canvi de model des dels anys 80, de tantes comunitats de laics i laiques, d’associacions de teòlogues, de religioses que de manera silent han mostrat altres maneres de viure, aquestes dones demostren que aquesta suposada tradició en realitat allunya el conjunt de l’Església del missatge evangèlic. ¿O no era motiu d’escàndol, precisament, el missatge de l’amor universal de Jesús, les actituds que transgredien les normes d’una societat profundament patriarcal? Venim d’una Església que en els seus inicis va fer de la igualtat entre homes i dones una de les aportacions més radicals del cristianisme a la història de la humanitat. ¿Per què ens hem deixat perdre aquest valor? ¿Com volem crear referents de transformació des d’aquí?

Les dones han estat sempre qui han aguantat les estructures eclesials, les qui han sostingut les comunitats, les que s’han encarregat de la transmissió de la fe. I tanmateix han estat sistemàticament apartades de les decisions que ens afecten a tots. Es podrà dir que els mecanismes de presa de decisions a l’Església no són prou democràtics. I és cert, majoritàriament. Però el primer problema és el fet d’excloure les dones pel sol fet de ser-ho. És inadmissible i ja en tenim prou. Podeu firmar el manifest i també ens podeu acompanyar a la concentració de diumenge 1 de març a les 11 hores a les escales de la Catedral de Barcelona.

Temes:

Igualtat