'Back office'

¿És només una moda el 'blockchain'?

La tecnologia que es va fer popular amb el bitcoin i altres criptomonedes s'ha extès i ha arribat per quedar-se

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp49844414 pier03 robert ramos190923124259

zentauroepp49844414 pier03 robert ramos190923124259 / Robert Ramos

La primera vegada que molts van sentir per primera vegada la paraula ‘blockchain’ va ser el 2017. Va ser quan la valoració de la criptomoneda bitcoin va arribar als 20.000 dòlars. Però el concepte va néixer el 2008, i el va inventar el senyor o la senyora Satoshi Nakamoto. Encara avui es manté el misteri de la seva identitat i probablement mai la sabrem. El seu objectiu era crear la primera criptomoneda del món fora del control de governs i bancs centrals.

Tan enigmàtic va ser el naixement d’aquesta tecnologia com ho és el seu funcionament. Simplificant: ‘blockchain’ és la tecnologia que permet crear criptomonedes, i bitcoin és la primera. Des d’aleshores, utilitzant ‘blockchain’ han aparegut milers de criptomonedes. Les més famoses, a part del bitcoins, són Ethereum, Ripple, Bitcoin cash, Cardano, Stellar, Litecoin, EOS...

Aquesta ha sigut la primera aplicació clara d’aquesta tecnologia. Permet transferències de punta a punta del món en pocs minuts, menys comissions, una transacció anònima i amb una seguretat elevadíssima. És impossible modificar la informació que s’emmagatzema. Però com ha passat altres vegades, s’han creat moltes altres aplicacions. Una prova d’això és que, a part que les patents s’han multiplicat, s’estima que la despesa mundial en solucions ‘blockchain’ va arribar l’any passat als 2.900 milions de dòlars, un 88% més que el 2018.

Són aplicacions en sectors molt diferents com el de l’alimentació  o la logística (traçabilitat; des que es produeix fins que es consumeix o distribueix), el del comerç (per identificar productes falsificats) o el de la sanitat (per xifrar dades mèdiques). O fins i tot en el cas dels contractes: amb el ‘blockchain’ apareixen els ‘smart contracts’, que impedeixen qualsevol retard, censura, frau o interferència de tercers i que estan programats per verificar i fer complir les seves clàusules automàticament sense l’aprovació d’un mitjancer.

Notícies relacionades

Es tracta d’aprofitar els avantatges de descentralitzacióseguretatprivacitat transparència que aporta el ‘blockchain’, que actua com una base de dades encriptada i  compartida per tots els seus usuaris. Moltes d’aquestes aplicacions ja es desenvolupen a Catalunya. Actualment tenim identificades 76 empreses –moltes ‘start-ups’– que treballen amb aquesta tecnologia, un nombre que s’ha duplicat en poc més d’un any, segons un estudi de l'agència Acció i del Departament de Polítiques Digitals.

Podem posar exemples com el de traçabilitat d’ous ecològics de l’empresa Montsoliu, desenvolupat per Vottum; la firma BlockTac i les seves solucions per reduir fraus o la gestió de residus llançada per Ecoembes, entre moltes altres iniciatives. En els pròxims anys veurem quins són els usos més exitosos del ‘blockchain’, però el que és segur és que aquesta tecnologia ha arribat per quedar-se.