Al comptat

El Mobile és de GSMA... i de Barcelona

Si la fira de mòbils no ha marxat de la ciutat fins avui ¿per què hauria de fer-ho ara?

2
Es llegeix en minuts
undefined32904699 congreso fira barcelona191016190452

undefined32904699 congreso fira barcelona191016190452

El Mobile World Congress (per ser precisos, MWC des de l’any passat) és una peça molt preuada. Diria que cobejada. Des de la seva primera edició, celebrada a Barcelona, el 2006, ha deixat uns 5.000 milions d’euros. No hi ha discussió que és un motor per a la ciutat, per a Catalunya i per a Espanya. Per aquest ordre. Ho té assumit fins i tot l’alcaldessa Ada Colau, que no el veia amb gaire bons ulls abans d’obtenir la vara d’edil, però que avui, des de la cabina de comandament municipal, és una de les seves grans defensores.

Al MWC li passa com als astres del futbol: se’l disputen tots els grans clubs. I en aquesta pugna, Madrid té tot el dret a aspirar a allotjar-lo. Som en un món en què les ciutats competeixen. Però potser s’haurien de complir unes mínimes regles de joc i decòrum, en especial entre administracions d’un mateix país, com passa, tot i que no sempre, al món de la pilota. En resum, una mínima lleialtat institucional.

En part, és d’agrair que la presidenta de la comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, reveli tan clarament les seves intencions: «Anirem a totes amb el MWC», va afirmar. Tot s’hi val contra les hordes vermelles de Barcelona i el govern central format per una coalició d’esquerres.

El president de l’associació Barcelona Global, Pau Guardans, rebutja aquesta manera d’actuar per què créixer a costa de treure-li a l’altre, diu, és un joc de suma zero. Així no s’avança. I hi coincideixen des del president de Foment, Josep Sánchez Llibre, al conseller delegat de Barcelona Tech City, Miquel Martí. Una unanimitat només equiparable a la unitat institucional de Fira de Barcelona i la fundació Mobile World Capital Barcelona, un actiu que atrau els organitzadors del MWC, GSMA, una mena de patronal que agrupa els principals operadors mòbils del món.  

Notícies relacionades

Díaz Ayuso ha de saber que ni estem davant d’una fira que dura només quatre dies ni Barcelona la va atraure d’un dia per l’altre. Amb els anys, a més de contribuir a generar un ecosistema emprenedor i de ‘start-ups’, el MWC ha arrelat a la ciutat. El mateix president de la fira de Madrid, IfemaClemente González Soler, el dia abans que Díaz Ayuso provoqués la polèmica, va dir en una entrevista que el MWC «està bé on és».

En tot cas, qui té la clau del Mobile és GSMA. I el seu conseller delegat, John Hoffman, que no ha dubtat a ser crític quan ho ha cregut oportú. Només després del referèndum de l’1-O hi va haver la possibilitat que es mudessin i que el 2018 canviés d’ubicació, però, com va dir Hoffman, defensor de Barcelona, no hauria sigut a cap altra ciutat espanyola. El contracte amb la Fira els vincula fins al 2023, però com tot bon jugador pot marxar quan i com vulgui. Si no ho ha fet fins avui, ¿perquè hauria de fer-ho ara?