Nova legislatura

La finestra de la cultura sempre està oberta

Senyor ministre, li demanem que faci entendre als seus companys i a la ciutadania que la cultura és un dret fonamental de les persones, el motor que fa progressar la societat

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp51755827 opinion leonard beard200115180433

zentauroepp51755827 opinion leonard beard200115180433

El nou Govern ja ha repartit totes les carteres, i un dels últims ministres a anunciar-se ha sigut, per descomptat, el de Cultura i Esports. ¿Casualitat? No crec. La cultura sembla ser la germana petita de la resta de ministeris. A Espanya, per acabar-ho d’adobar, està unida als esports. Ni un ministeri per a ella sola té, la pobra. José Guirao ha passat el relleu a José Manuel Rodríguez Uribes, un professor de Dret del qual m’aventuro a afirmar que ningú del món de la cultura havia sentit parlar fins que es va fer públic el nomenament. I no és estrany, ja que mai s’hi ha dedicat professionalment. Molts són els que estan criticant la decisió, però jo vull ser optimista. Confio que el nou Govern tingui clara que la cultura és el pilar de la societat i desitjo que hagin fet l’elecció amb rigor, i amb la convicció que Rodríguez Uribes és la millor persona per ocupar un lloc de tal rellevància.

Aquest Nadal he adquirit pràctica escrivint cartes als Reis d’Orient amb els meus dos fills, així que faré el mateix amb el nou ministre.  

Estimat José Manuel Rodríguez Uribes, Aquest any la gent de la cultura ens hem portat molt bé. Hem continuat lluitant, treballant amb dignitat i rigor malgrat que les condicions dels nostres llocs de treball han sigut, sovint, precàries i indecents. Hem creat obres bellíssimes, hem contribuït a la felicitat de la societat, hem alimentat la seva ànima, els hem exigit que reflexionin, que sentin, que gaudeixin. En definitiva, hem batallat per fer del món un lloc millor. Així que aquest any ens agradaria que els polítics no ens portessin el carbó al qual ens tenen acostumats. Per a aquesta legislatura li demanem: primer, que faci entendre als seus companys i a la ciutadania que la cultura és un dret fonamental de les persones, que és el motor que fa progressar la societat, que ens fa lliures, que ens converteix en éssers humans més feliços, més sensibles, més intel·ligents. Que ens explica qui som i ens situa al món. Que una societat que estima la seva cultura, la respecta i la comprèn és una societat més sana, més equilibrada, menys estressada, menys enfadada i, en definitiva, una societat millor.

Actua Cultura

Notícies relacionades

També li demano que exigeixi que s’augmentin els pressupostos en cultura, i que no es rendeixi fins a aconseguir-ho. A Espanya es dediquen 20 euros en cultura per cada ciutadà. A França són 476 euros i a Portugal, 158. I mai ha sigut divertit que als veïns els donin una bicicleta de muntanya d’última generació i a tu et portin un patinet heretat del teu germà. A Catalunya, el sector de les arts escèniques, l’art, la música, l’audiovisual i el llibre s’han unit per primera vegada a la plataforma Actua Cultura per reclamar a la Generalitat que en els nous comptes augmenti el pressupost en cultura del 0,6% actual fins al 2%. Aquesta unió no té precedents i desitgem que a Espanya també sorgeixin iniciatives com aquesta.

Vostè pot i ha de fer que Espanya es converteixi una vegada per sempre en un país referent pel que fa a cultura. No li podem demanar que l’iguali a Dinamarca, que hi destina 800 euros per ciutadà, però sí que intenti acostar la ridícula xifra de 20 euros actuals a les dels nostres veïns. Els que ens dediquem a la cultura hem sigut molt bons, així que desitgem que vostè també ho sigui i ens porti el que li demanem. Gràcies. I, recordi, la finestra de la cultura sempre està oberta