Llibres i regal

Les campanyes (de lectura) que vindran

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp51361164 icult libros libreria191213174051

zentauroepp51361164 icult libros libreria191213174051 / FERRAN NADEU

És un fet que les campanyes de promoció del llibre funcionen, o això sembla: quan toca regalar alguna cosa, el que es regala són llibres. No parlo de Sant Jordi, data que ve amb instruccions precises quant a què s’ha de regalar, sinó de Nadal, època que sense ser específica en aquest sentit, fa que moltíssima gent opti per regalar llibres igual. Diria sense por d’equivocar-me que els llibres, juntament amb les joguines i la roba, han de ser al ‘top 3’ dels regals estrella que ens trobem sota l’arbre al desembre i, al gener, a les sabates.

En aquestes dates, fins i tot qui no llegeix regala i rep llibres. És com si molts haguéssim comprat la idea que llegir és bo fins al punt de voler fer proselitisme. Que la cultura i els llibres, així en general, són bons és una cosa que se’ns ha ficat bé al cap. Veient això sí que es podria dir que aquestes campanyes promocionals han calat a fons: el missatge ha arribat, ha quedat ben entès: ¿què cal regalar quan s’ha de fer un regal? ¡Llibres! ¿Quins? ... Bé, pot ser que aquí sigui on falla la cosa.

¿Quants d’aquests llibres que es regalen són llegits i, dels llegits, quants es disfruten? No hi ha cosa pitjor que fer-se el propòsit (cosa també habitual per aquestes dates) de començar amb una pràctica que creiem que ens farà bé, perquè ens l’han venut així, per comprovar de seguida que aquesta no ens convenç; que no tindrem la paciència de mantenir-la en el temps perquè ens avorreix sobiranament; que la deixarem de banda davant la possibilitat de fer qualsevol altra cosa, perquè ens resulta pesadíssima.

Notícies relacionades

Pot ser que el missatge «llegir és bo» sigui un aclaparament. Pot ser que aquesta màxima, repetida fins a la sacietat i sovint formulada de manera inqüestionable, sigui la que d’alguna manera ens impedeixi tancar el llibre que estiguem llegint, sense remordiments, per agafar-ne un altre immediatament, i així successivament, fins a trobar-ne un que ens agradi més.

Hauríem de, és una idea, prendre nota de tot això per a les campanyes que vindran.

Temes:

Llibres