Al comptat

El 'sorpasso' de Madrid a Catalunya com a avís

L'empresariat, que aplaudeix que ERC guanyi influència en la política nacional, es mou per reivindicar més infraestructures i recuperar terreny perdut

2
Es llegeix en minuts
L’ACTE Reunió del IESE en defensa del Prat, el març del 2007.

L’ACTE Reunió del IESE en defensa del Prat, el març del 2007. / EFE

No seré catastrofista, però que la Comunitat de Madrid superi Catalunya en pes en el PIB és un avís. No és la primera vegada. Ja que es va veure el 2012. Només són unes dècimes, però són simptomàtiques que Catalunya perd una força que guanya Madrid. En part és cert que la capital és gairebé un paradís fiscal, però no es pot donar la culpa als altres de tot.

L’empresariat català està preocupat per aquesta pèrdua de força. Aquesta setmana, el Cercle Eqüestre, un dels clubs influents de la ciutat, presentava un programa de debats sota el títol ‘Fòrum Barcelona Capital»‘Fòrum Barcelona Capital. Es tracta, diuen, que la ciutat «recuperi posicions». Tal com va dir un col·lega periodista, era gairebé més destacable el que van callar que el que van dir en la presentació el president del club, Antonio Delgado; i el vicepresident primer, Enrique Lacalle.

I és que a Catalunya en els últims anys ja és habitual dir unes coses en públic, més mesurades, i altres més sinceres en privat. Però en aquest entorn, el món empresarial comença a moure’s per organitzar una gran trobada per reivindicar les infraestructures pendents, com el que es va fer al’IESE  ja fa més d’una dècada sobrel’aeroport.

Pimec i Foment del Treball no descarten participar en un acte d’aquesta naturalesa, suggerit per una Cambra de Comerç de Barcelona dominada per una majoria independentista. Però la idea és despolititzar la iniciativa i estendre-la al Cercle d’EconomiaRACCBarcelona Global... perquè hi hagi la màxima transversalitat. «La inexecució pressupostària i les obres pendents són xifres, dades indiscutibles», diuen alguns empresaris. En això hi ha acord, però no tant en la manera de reclamar-lo.

Notícies relacionades

En uns moments en quèl’unilateralisme  que va portar líders polítics a la presó està adormit, hi ha qui reivindica tornar a córrer camp a través, anar a la muntanya, perquè no veuen cap altra solució que la independència. Com si qui, descurat, es veu lleig i ho vol resoldre amb una cirurgia estètica integral en comptes d’amb una millora de la seva higiene i vestimenta.

Però també hi ha empresaris que busquen rebaixar el suflé ‘processista’ i tornar al traçat de la carretera, sense dreceres incertes, malgrat els pobres resultats aconseguits fins ara. Per això aplaudeixen una ERC que negociava la investidura amb el PSOE fins al terratrèmol judicial europeu dels últims dies. Un empresariat que ja ha demostrat ser capaç d’unir la seva veu per a l’essencial, com Foment i Pimec i també UGT i CCOOUGTCCOO, continua desitjós de recuperar a Madrid una força catalana amb influència similar o semblant a la que tenia l’antiga CiU per millorar les infraestructures i el finançament autonòmic, entre d’altres. I en aquesta línia treballen perquè el ‘sorpasso’ de Madrid es quedi en mera anècdota.