IDEES

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp50738368 icult scorsese191107171821

zentauroepp50738368 icult scorsese191107171821 / DANNY MOLOSHOK

La notícia de vegades és més a la veu que al missatge, o és per igual a totes dues parts. Dilluns apareixia a 'The New York Times' una excel·lent columna d’opinió de Martin Scorsese. El cineasta es dona l’opció d’argumentar-hi unes polèmiques declaracions que va fer a la revista Empire en què opinava sobre les pel·lícules de Marvel. «Vaig dir que n’havia intentat veure algunes però no són per a mi, que em semblava que eren més a prop dels parcs temàtics que de les pel·lícules tal com les he conegut i estimat tota la vida, i que, al final, no crec que siguin cine», recorda a l’inici de l’article. I, a continuació, converteix el desenvolupament d’aquesta declaració en una anàlisi extraordinàriament clara i precisa sobre l’estat actual del cine.

Que Scorsese es marqui de forma altruista un article sobre el cine com el que ha escrit en el 'New York Times' és una cosa meravellosa

Notícies relacionades

La notícia és a les coses que diu, per descomptat. Molts dels arguments i dels debats que planteja són als mitjans i a les xarxes socials, és injust negar-ho. Però no tothom té l’experiència del mestre, el seu coneixement de causa i, per descomptat, de la història del cine, la seva capacitat de context, la seva lucidesa a l’expressar-se i el seu bon gust. És un article magnífic i les opinions i debats que tanca passen per nous i reveladors encara que portin (o això vull creure) a la taula d’algun temps ençà. No obstant, sento que aquesta vegada la notícia és més a la veu que al missatge, és més en qui la diu que en el que diu, encara que el que digui sigui brillant.

El que és rellevant és queMartin Scorsese escrigui aquest article. Tot i que sigui el pretext, no crec que ho hagi fet per justificar les seves paraules sobre Marvel (bàsicament perquè no es desdiu). És bastant obvi que està per sobre d’això. M’anima pensar que ho fa perquè necessita compartir les seves opinions i perquè considera important enriquir el debat des de dins. I la seva decisió és important. I és exòtica. En un moment en què es parla tan poc de cine (em refereixo a parlar de cine de veritat, no a rondar per les pel·lícules), des de la crítica i des del mateix mitjà, que Scorsese es marqui aquest article de forma altruista és una cosa meravellosa.