La cursa electoral

¿Directors de sondejos o bruixots?

Sorprèn que el CIS li doni fins a 150 escons al PSOE quan les últimes enquestes n'hi donaven menys de 120

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp50664093 beard191030225104

zentauroepp50664093 beard191030225104

Quan es va confirmar la repetició electoral, l’opinió general va ser que serien unes eleccions avorrides. El ciutadà estava fart de votar i que després els partits no sabessin pactar. Ara, després de la sentència del Suprem i les protestes a Catalunya (violentes i pacífiques), sembla que les eleccions s’animen i que l’abstenció pot no ser tan alta. 

Per això les últimes enquestes han sigut molt seguides. Totes coincidien a preveure una altra victòria del PSOE, però baixant (de 123 a 118 escons segons l’’Abc’) mentre que el PP puja amb força, però insuficient (de 66 escons l’abril a 100) i Cs patia un daltabaix i podia cedir a Vox l’estatus de tercer partit. Que al final el PP guanyés, continuava sent improbable. Que no impossible.

Per això l’enquesta del CIS de dimarts ha generat molta polèmica ja que dona al PSOE un mínim de 133 diputats (10 més que l’abril), redueix l’ascens del PP a un màxim de 81 escons i matisa el daltabaix de Cs i la pujada de Vox.

¿Qui té la raó, Narciso Michavila al conservador ‘Abc’, que reflecteix les últimes enquestes, o José Felix Tezanos, director del CIS, a qui acusa d’afavorir el PSOE? Ho sabrem el 10 de novembre, però convé posar les coses al seu lloc. Les enquestes donen molta informació (valoració de líders i partits), però és difícil que encertin els resultats. El vot és ara més volàtil i hi ha cada vegada més electors que decideixen l’última setmana o a última hora. Els directors dels sondejos tenen ordinadors, però no són bruixots amb una bola de vidre.

EL CIS té un avantatge: fa moltes mes enquestes, 18.000 davant les 2.000 d’una normal. I estudia fins i tot els escons per província. Té l’inconvenient que al ser personals i a domicili són sempre menys fresques que les telefòniques. En aquest cas, el CIS va finalitzar el seu treball el 13 d’octubre, el dia anterior a la sentència i abans dels greus disturbis a Barcelona. ¿És el calendari la causa de la divergència?

Notícies relacionades

En el cas de Catalunya podem comparar la del CIS amb la de GESOP per a EL PERIÓDICO, publicada dilluns i acabada després dels incidents posteriors a la sentència. I hi ha diferències, però no substancials. Les dues enquestes coincideixen que els guanyadors, a distància del tercer, són ERC i després el PSC, tot i que tots dos amb algun escó més a la del CIS que a la del GESOP. I a totes dues Cs cau dels cinc escons de l’abril a només dos i es detecta la irrupció de les CUP(cosa que no passa amb altres enquestes de Madrid) però amb diferent intensitat. GESOP els dona quatre escons, i el CIS, dos.  

Hi ha altres diferències, però, si a Espanya els resultats acaben no sent gaire diferents a la distància que es detecta avui a Catalunya entre el CIS i el GESOP,Pedro Sánchez guanyarà les eleccions amb algun diputat més que l’abril. Si, al contrari, la sentència ho ha trastocat tot, la victòria socialista serà molt més ajustada i no es pot descartar res. No es perdi doncs l’enquesta d’EL PERIÓDICO de diumenge. Ahir va entrar al forn.