03 juny 2020

Anar al contingut

Exhumació de Franco

Donar vots, polir vots

JOSE LUIS ROCA

Donar vots, polir vots

Antón Losada

En aquests temps de comunicació política colonitzats per l’obsessió d’apel·lar als símbols i als sentiments per mobilitzar els votants, abans que a les polítiques o les idees, descomptar les conseqüències electorals de l’exhumació del dictador sembla un esport d’alt risc. Costa imaginar un assumpte més simbòlic o sentimental per treure Franco del Valle de los Caídos. Tindrà impacte i serà potent. N’hi ha prou amb fixar-se en la gestió que estan fent tots els competidors en les eleccions del 10-N. Ells saben que donarà i traurà vots.

Els electors d’esquerra recolzen massivament l’exhumació. Els socialistes veuen una oportunitat que doni als progressistes desencisats amb el fiasco d’abril l’excusa que necessiten per anar a les urnes. Per això una escenificació amb aires de superproducció i lliçó moral final de Pedro Sánchez. A Podem temen l’efecte polaritzador a l’esquerra i denuncien electoralisme buscant sembrar en els seus votants la sospita que Sánchez vol els seus vots, però que pactarà amb la dreta l’endemà.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

A la dreta, enfrontats al risc d’un assumpte que divideix les seves bases i la competència d’un Vox que busca sense complexos als qui viuen l’exhumació com una traïció, els populars han optat per defugir l’assumpte per treure’l de l’agenda com més aviat millor i evitar cometre alguna errada que retardi la tornada a casa dels seus, anunciada per la demoscòpia. Mentrestant, a Ciutadans, depèn del dia i a qui l’hi preguntis, en un altre exemple de l’estratègia erràtica d’un partit que veu com se li’n van els votants per fer i dir allò que abans els hi portava.

Impacte electoral segur

L’impacte electoral és segur. Qüestió diferent serà l’aprofitament que uns i d’altres facin per maximitzar-ne l’abast. Exhumar Franco pot activar els votants progressistes, però si la resta de la campanya socialista deixa oberta l’opció de governar gràcies a acords amb la dreta, o sembra més dubtes sobre la possibilitat d’un pacte d’esquerres, l’efecte es pot esvair; especialment si la fatiga que les enquestes adjudiquen al PSOE es deu a la desconfiança dels qui van recolzar a l’abril un govern d’esquerres i ara se’ls demana el vot per sortir del bloqueig, ja es veurà amb qui. Treure Franco de l’agenda de la campanya resulta molt racional per a Pablo Casado, però no per a un elector de dretes que vulgui expressar el seu malestar i hagi trobat la raó que li faltava per votar de nou a Santiago Abascal.

La comunicació política exigeix disciplina i perseverança per a l’èxit. No n’hi ha prou amb cridar l’atenció del votant, després se l’ha de retenir. Les eleccions s’assemblen bastant a un combat de karate. Cal aprofitar els teus cops bons i aprendre a tornar en contra la força de l’adversari. El secret de l’èxit el va revelar el savi Senyor Miyagi a ‘Karate Kid’: donar cera amb la dreta, polir cera amb l’esquerra i no oblidar-se de respirar. L’exhumació donarà vots, si se saben polir.