2
Es llegeix en minuts
jcarbo44737989 valle caidos190207144928

jcarbo44737989 valle caidos190207144928 / JOSE LUIS ROCA

En aquests temps de comunicació política colonitzats per l’obsessió d’apel·lar alssímbols i alssentiments per mobilitzar els votants, abans que a les polítiques o les idees, descomptar les conseqüències electorals de l’exhumació del dictador sembla un esport d’alt risc. Costa imaginar un assumpte més simbòlic o sentimental per treure Franco del Valle de los Caídos. Tindrà impacte i serà potent. N’hi ha prou amb fixar-se en la gestió que estan fent tots els competidors en les eleccions del 10-N. Ells saben que donarà i traurà vots.

Els electors d’esquerra recolzen massivament l’exhumació. Els socialistes veuen una oportunitat que doni als progressistes desencisats amb el fiasco d’abril l’excusa que necessiten per anar a les urnes. Per això una escenificació amb aires de superproducció i lliçó moral final de Pedro Sánchez. A Podem temen l’efecte polaritzador a l’esquerra i denuncien electoralisme buscant sembrar en els seus votants la sospita que Sánchez vol els seus vots, però que pactarà amb la dreta l’endemà.

A la dreta, enfrontats al risc d’un assumpte que divideix les seves bases i la competència d’un Vox que busca sense complexos als qui viuen l’exhumació com una traïció, els populars han optat per defugir l’assumpte per treure’l de l’agenda com més aviat millor i evitar cometre alguna errada que retardi la tornada a casa dels seus, anunciada per la demoscòpia. Mentrestant, a Ciutadans, depèn del dia i a qui l’hi preguntis, en un altre exemple del’estratègia erràticad’un partit que veu com se li’n van els votants per fer i dir allò que abans els hi portava.

Impacte electoral segur

Notícies relacionades

L’impacte electoral és segur. Qüestió diferent serà l’aprofitament que uns i d’altres facin per maximitzar-ne l’abast. Exhumar Franco pot activar els votants progressistes, però si la resta de la campanya socialista deixa oberta l’opció de governar gràcies a acords amb la dreta, o sembra més dubtes sobre la possibilitat d’un pacte d’esquerres, l’efecte es pot esvair; especialment si la fatiga que les enquestes adjudiquen al PSOE es deu a la desconfiança dels qui van recolzar a l’abril un govern d’esquerres i ara se’ls demana el vot per sortir del bloqueig, ja es veurà amb qui. Treure Franco de l’agenda de la campanya resulta molt racional per a Pablo Casado, però no per a un elector de dretes que vulgui expressar el seu malestar i hagi trobat la raó que li faltava per votar de nou a Santiago Abascal.

La comunicació política exigeix disciplina i perseverança per al’èxit. No n’hi ha prou amb cridar l’atenció del votant, després se l’ha de retenir. Les eleccions s’assemblen bastant a un combat de karate. Cal aprofitar els teus cops bons i aprendre a tornar en contra la força de l’adversari. El secret de l’èxit el va revelar el savi Senyor Miyagi a ‘Karate Kid’: donar cera amb la dreta, polir cera amb l’esquerra i no oblidar-se de respirar. L’exhumació donarà vots, si se saben polir.