LA IMATGE DE LA CAPITAL CATALANA

Barcelona, espai de diàleg, futur i oportunitats

La resposta a allò que no ens agrada no pot ser danyar la nostra reputació

3
Es llegeix en minuts
bcnw

bcnw

Amb l’esforç de tots. Any rere any. Amb ambició i determinació. Així ha construït Barcelona un dels seus principals actius: la seva reputació internacional com a ciutat global, tolerant i diversa. Ciutat de pau i de trobada. Aquesta és la Barcelona que el món admira i que ens ha permès avançar en tots els contextos polítics i econòmics i ser envejats per molts.

Avui vivim moments convulsos en què a la legítima protesta se li suma la violència sense sentit. Moments que també han viscut i viuen altres ciutats com París, Atenes, algunes ciutats alemanyes (amb conflictes entre demòcrates i neonazis) i les recurrents protestes amb brots de violència en reunions d’organismes internacionals. Formem part, com a ciutat, d’una dinàmica de violència a càrrec de minories organitzades que només tenen per objectiu sembrar el caos i la por, com ja vam patir amb els enfrontaments de Can Vies i la vaga general del 2012.

Vivim amb incredulitat el silenci a l’hora de rebutjar la violència per part d’alguns

Aquesta vegada vivim amb incredulitat el silenci a l’hora de rebutjar aquesta violència per part d’alguns, la timidesa per a la recerca de solucions per part de la política i la insistència a traslladar al carrer el que haurien de resoldre els nostres representants democràticament legitimats. En un sistema polític modern, consolidat i avançat, la seva tasca ha de ser la ineludible recerca dels mínims denominadors comuns. La violència no donarà mai més força a cap argument, més aviat el contrari.

Som lluny de la Barcelona que ha donat exemple i ha impressionat el món amb grans manifestacions pacífiques, cíviques, familiars i alhora reivindicatives, ja fos per reclamar el restabliment de la democràcia, l’Estatut, els successius 11-S, el 8-M o el recolzament als refugiats. Moments en què projectem una imatge de Barcelona com a ciutat que s’expressa, que opina, que viu intensament (¡som mediterranis!), però sempre de forma pacífica.

Com a ciutat global ens involucrem en els grans temes que afecten la nostra societat complexa. Però no podem deixar-nos arrossegar a un tobogan de passions i violència. En la legítima manifestació de totes les opinions, els governs i les institucions han de respondre amb una visió proactiva i determinada en la recerca de solucions i, si no tenen resposta o propostes, demanant als ciutadans que opinem amb el nostre vot.

Hem de treballar perquè Barcelona es reconegui com el que és: un escenari de convivència, d’oportunitats i on es poden fer realitat els nostres somnis de futur.

Assegurar el nostre futur

Barcelona Global està formada per ciutadans de tots els sectors i maneres de pensar. Persones que, fins i tot en els moments més complicats d’octubre del 2017, vam coincidir que si alguna cosa ens unia era i és la Barcelona del talent, de la tolerància, de les oportunitats. Vam coincidir també que hem de preservar Barcelona (sigui per a uns una ciutat global catalana, espanyola i europea o per a d’altres la futura capital d’una república) del soroll polític a fi d’aspirar a ser una ciutat atractiva per al talent, la inversió, la cultura, la ciència i el coneixement, els emprenedors i els visitants. En definitiva, assegurar el nostre futur. En un món que és ja de les ciutats, sempre hem cregut que Barcelona s’ha guanyat (¡mèrit de tots!) el dret a ser entre les grans ciutats globals competitives i atractives per al talent.

Com a plataforma cívica volem atraure i consolidar la inversió i el talent. No és fàcil en aquest context, però ho podem continuar fent si tots assumim la nostra responsabilitat; ciutadania, associacions, governs, partits i mitjans de comunicació. La resposta al que no ens agrada no pot ser danyar una de les nostres palanques de futur: la reputació, que tant ha costat construir.

A Barcelona Global ens il·lusiona que científics, emprenedors, creatius, directius, gent de la cultura i inversors pensin en Barcelona com a lloc per fer realitat els seus projectes. Ens decep i ens entristeix imaginar què pensaran d’aquesta ciutat a la que aspiren si la veuen hostil, violenta i intransigent. Ens il·lusiona pensar i ajudar a construir el futur per als que són aquí i per als qui vindran i no podem deixar que les conseqüències del descontrol d’uns quants ens condicioni.

Notícies relacionades

Som la Barcelona de les idees, dels somnis, dels emprenedors, de la ciència, de la cultura, la Barcelona dels prodigis i orgullosa del seu ADN tolerant, plural, pacífic i ambiciós per liderar nous reptes i aprofitar les seves oportunitats. Encara estem a temps. Fem que passi.