Editorial

Confiança en els Mossos

Els superiors del cos han comunicat que seguiran instruccions de jutges i fiscals

1
Es llegeix en minuts
GRAFCAT3089 BARCELONA 16/8/2019.- El comisario jefe de los Mossos d’Esquadra, Eduard Sallent, durante la entrevista concedida este viernes a la Agencia Efe, en la que ha analizado la labor policial antes, durante y después de los atentados de Las Ramblas de Barcelona y de Cambrils (Tarragona) de hace dos años, en la víspera de que se conmemore su segundo aniversario. EFE/ Quique García

GRAFCAT3089 BARCELONA 16/8/2019.- El comisario jefe de los Mossos d’Esquadra, Eduard Sallent, durante la entrevista concedida este viernes a la Agencia Efe, en la que ha analizado la labor policial antes, durante y después de los atentados de Las Ramblas de Barcelona y de Cambrils (Tarragona) de hace dos años, en la víspera de que se conmemore su segundo aniversario. EFE/ Quique García / Quique García (EFE)

La cúpula dels Mossos ha reunit els comandaments locals i ha enviat una carta a tots els agents per aclarir-losque el cos, en les tenses jornades que s’acosten, seguirà les ordres de jutges i fiscalsen un dispositiu en què també participaran «activament» la policia i la Guàrdia Civil. Elferm propòsit de garantir la «neutralitat»i no sostenircap actitud que pugui ser presa com argument per veure suspès de nou l’autogovern o les funcions de seguretat pública de la Generalitatinclou aquesta vegada l’advertència als bombers que no poden participar en manifestacions amb els seus cascos i uniformes.  

Alguns dels mossos que han expressat la seva opinió a EL PERIÓDICO sobre la situació que haurà d’encarar el cos en els pròxims dies han manifestat que, sobretot,no volen viure «un altre 1-O». Una afirmació que seguramentsubscriurien pràcticament tots els catalans. I que té més d’una interpretació. Evidentment, els agents volen sortir al carrer amb instruccions clares i el recolzament dels seus comandaments, sense ambigüitats que dificultin la seva actuació i els posin fins i tot en el punt de mira judicial. Sense veure’s en el compromís de veure’s situats de vegades fins i tot físicament cara a cara davant altres cossos policials per complir instruccions divergents. Aquest desig de no viure cap altre 1-O també inclou la voluntat, compartida més enllà de les inquietuds policials, queno es tornin a viure les imatges violentes d’aquella data.

Les instruccions dels superiors dels Mossos, i les declaracions del ministre de l’Interior, permeten confiar que els responsables de la seguretat ciutadanavetllaran per complir la complexa responsabilitat que recaurà aquests dies sobre ells. Garantir el dret de manifestació de qui vulgui expressar la seva indignació per una sentència més que previsiblement condemnatòria contra els líders del procés i actuar de forma proporcional si algunes d’aquestes expressions de protesta sobrepassa la línia en què vulneri el conjunt de drets del conjunt de catalans.