Editorial

El procés determina el vot dels catalans

En un context gens esperançador, arriba una moció de Cs contra Torra condemnada al fracàs

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp47947689 tribunal supremo190429114807

zentauroepp47947689 tribunal supremo190429114807

Quan falten pocs dies perquèes faci pública la sentència del Tribunal Supremsobre el procés, les opinions sobre les seves conseqüències penals i polítiques són molt diferents a Catalunya i en el conjunt d’Espanya,segons l’enquesta del GESOP per a EL PERIÓDICO. Mentre que un 62,5% dels espanyols s’oposen a un possible indult als dirigents i el 27,4 hi estan a favor, a Catalunya els resultats s’inverteixen, i destaca la dada que a Euskadi els contraris a l’indult (43,8%) superen els favorables en quatre punts. Per partits, els únics que el recolzen són els electors independentistes i d’Unides Podem (UP).

La majoria dels enquestats creu que els dirigents del procésseran condemnats a presó (46%)i només el 13,4% aposta per l’absolució. El pessimisme sobre la sort dels processats és més gran a Catalunya (6 de cada 10 creuen que aniran a presó) i sobretot entre l’independentisme. Els independentistes expressen així la desconfiança en la justícia espanyola i possiblement es reafirmen que cal seguir amb el procés. Si considerem més radicals la creença que la presó està decidida i la negativa a demanar l’indult, aquestes opinions estan més assentades entre els votants de Junts per Catalunya (JxCat) que entre els d’ERC i fins i tot de la CUP. A JxCat hi ha unanimitat en què la situació catalana decidirà el vot, mentre que els electors d’ERC consideraran també altres factors. El procés determinarà la decisió de 7 de cada 10 catalans,però influirà poc o gens en la meitat dels espanyols. La majoria dels catalans creuen que UP és el partit que pot gestionar millor el conflicte, mentre que a tot Espanya ho és el PSOE.

L’únic acord visible és que la situació política a Catalunya és pitjor que fa un any, opinió que comparteixen fins i tot els independentistes. Això no impedirà que fracassi la moció de censura presentada per Ciutadans contra Quim Torra, que només s’explica per motius electoralistes després que Cs no oferís cap alternativa malgrat la seva victòria el desembre del 2017 amb Inés Arrimadas com a cap de llista.