Desvaris i falsedats

Cremar esglésies

Quin cansament tan antic. Quina fatiga còsmica produeix sentir segons quins disbarats sobre la guerra civil i el franquisme a hores d'ara

1
Es llegeix en minuts
undefined49347675 roca daz ayuso190813200814

undefined49347675 roca daz ayuso190813200814 / JOSE LUIS ROCA

Quin cansament tan antic. Quina fatiga còsmica produeix sentir segons quins disbarats sobre laguerra civili el franquisme a hores d’ara. El PP ha sortit en bloc per acompanyar la presidenta de laComunitat de Madrid, al·legant queles seves declaracions s’han tret de contextdeclaracions, quan el queIsabel Díaz Ayuso pretenia en realitat, ves per on, era fer una crida a laconcòrdia. El que va dir, està gravat, i no ho va improvisar al caliu del debat; ho portava ben escrit en cartolines: «¿I què serà el següent? ¿La creu del Valle? ¿Tot el Valle? ¿Lesparròquiesdel barri cremaran com al 36?».

Sens dubte, vincularl’exhumació de Francoamb la crema d’esglésies ha de respondre a una sinapsi neuronal genialoide o a una torsió de lalògica aristotèlicaque s’escapa al comú dels cervells. La presidenta madrilenya va acabar la seva arenga dient que a ella

sí que l’«espanta» la llei de la memòria històrica. ¿Era aquest el cop de volant cap al

Notícies relacionades

centre?Poc després, el seu soci de govern, Ortega Smith (Vox), acabava de destapar el pot del verí amb unfalsejamentpervers de la història, al·legant que lesTrece Rosas13 militants de les Joventuts Socialistes, afusellades l’agost de 1939– «violaven i torturaven a les txeques de Madrid». Hauria de triar millor les seves lectures, deixar el ‘fake’ tallat a mida i aproximar-se a clàssics de la historiografia, com ‘Blood of Spain’, de Ronald Fraser, una història oral sobre la guerra civil, o ‘L’holocaust espanyol’, de Paul Preston. El diputat de Vox fa bé de no tenir por de lahistòria, com diu.

També causa un esgotament infinit el sintagma «remoure el passat», com si la ferida no hagués tancat en fals, com si la ignomínia fos encara intocable. Espanya no haurà contrastat la seva democràcia fins que el dictador no estigui fora del Valle de los CaídosEspanyademocràcia, aquest espant megalòman; fins que no s’hagi desenterrat l’últim cadàver de lescunetes; fins que la dreta no reconegui per fi la canallada de Franco i el seu llegat nefast. ¿Fins quan?