Decisions valentes

Conquistar la por

Malgrat els nostres temors, tot va canviar gràcies a l'èxit que vam obtenir al plató de l''Un, dos, tres'

1
Es llegeix en minuts
tricicle

tricicle

Fa uns dies estava mirant en una cadena generalista ‘Got Talent’, un programa que, com el seu propi nom indica, pretén descobrir gent amb talent artístic. Hi va aparèixer, sense que jo ho sabés, Clownic, una companyia de tres actors que Tricicle vam formar fa molts anys després d’acceptar la proposta d’actuar per teatres del món als quals nosaltres no arribàvem per excés de demanda. Clownic feia rèpliques exactes dels nostres espectacles i va girar amb èxit durant anys. Van arribar a passar per la companyia uns 20 actors diferents. El 2008 ens van sol·licitar la independència i vam acceptar: tres actors van crear els seus propis espectacles, i ara treballen pels teatres d’Espanya amb ‘Turist’, el més recent.

Notícies relacionades

Veure’ls a Tele 5 em va recordar quan Chicho Ibáñez Serrador, el 1983, ens va oferir anar a l’‘Un, dos, tres’, de TVE, programa de gran audiència quan a Espanya únicament hi havia dos canals. En principi ho vam rebutjar. Nosaltres, joves actors designats a ser culturalment compromesos amb el teatre, no concebíem la nostra participació en un producte tan comercial i tan antagònic a les nostres aspiracions professionals. Però l’escàs públic que ens venia a veure i la persuasiva insistència del Chicho van acabar convencent-nos. Aquella nit ens van veure 22 milions de persones i tot va canviar gràcies a l’èxit  que vam obtenir.

A ‘Got Talent’, els Clownic van fer riure l’audiència i en les seves mirades vaig descobrir la mateixa incertesa que vam tenir nosaltres aquell dia, quan vam actuar amb molta por al plató del Chicho. Els Clownic van ser aplaudits i van superar aquesta por de transgredir unes regles cada vegada més desdibuixades de profanar el teatre. Un dels actors es va justificar dient: «Si ara ens venen a veure 400 persones, després d’avui, potser ens venen a veure més». Nosaltres ho vam fer i va ser una de les nostres millors decisions. Això sí, al sector alguns ens van criticar molt, però ningú els recorda. Va dir Bertrand Russell que conquistar la por és el començament de l’èxit.